12.2.09

ΤΕΛΕΙΟΙ ΚΟΙΛΙΑΚΟΙ: ΜΥΘΟΙ – ΑΛΗΘΕΙΕΣ – ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ – ΜΥΣΤΙΚΑ (2)








4) Αερόβια άσκηση (κατά προτίμηση H.I.I.T.)


Για την H.I.I.T. άσκηση δηλ. Υψηλής Έντασης Διαλειμματική Άσκηση έχουμε γράψει εδώ:

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΕΚΡΗΚΤΙΚΟ ΚΟΡΜΙ!




Αν και υπάρχουν πολλοί γυμναζόμενοι με εξαιρετική γράμμωση των κοιλιακών χωρίς σχεδόν ποτέ να κάνουν αερόβια άσκηση, εγώ τη θεωρώ σαν ένα ζωτικό όρο της εξίσωσης των κοιλιακών.

Κι αυτό γιατί η αερόβια άσκηση είναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος καψίματος θερμίδων.


Αλλά δηλώνω κατηγορηματικά:


Τρέφω μια ενστικτώδη απέχθεια προς τη νοοτροπία/ψυχισμό του χάμστερ όσον αφορά στην εκτέλεση της αερόβιας δραστηριότητας.

Εννοώ δηλαδή το να ανεβαίνει κανείς στη ρόδα του – ονομάστε το διάδρομο, ποδήλατο, ελλειπτικό κλπ. – και να εκτελεί για ατελείωτες ώρες βαρετά μέχρι θανάτου, ανέμπνευστα, χαλαρά αερόβια προγράμματα.

Είμαι διαπρύσιος κήρυκας της H.I.I.T. γιατί έχω δει καταπληκτικά αποτελέσματα και επίσης μπορώ να την εντάξω άνετα στο απαιτητικό καθημερινό μου πρόγραμμα.

Από την άλλη μεριά, μια προειδοποίηση: η H.I.I.T. είναι κατάλληλη μόνο για ήδη fit άτομα. Έτσι αν δεν είσθε ήδη fit, τότε είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσετε συμβατικά αερόβια προγράμματα ή μέτριας έντασης διαλειμματική άσκηση.

Μπορείτε, για παράδειγμα, να κάνετε μέτριας έντασης jogging 3-5 φορές/εβδομάδα για τουλάχιστον 30΄. Φροντίστε ώστε να κινείστε στη ζώνη του 70-75% της Μ.Σ.Κ. σας (μέγιστης καρδιακής συχνότητας. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε σε παλιότερες αναρτήσεις.).

Μη χάνετε τον πολύτιμο χρόνο σας σε δραστηριότητες χαμηλότερης έντασης!

Μην υιοθετείτε το απαρχαιωμένο concept της «ζώνης καύσης λίπους»! Πρόκειται για βαθιά ριζωμένες «μπουρδολογίες» από αυτές που χρειάζονται 1-2 γενιές για να ξεριζωθούν. 

Προσπαθείτε πάντα να προκαλείτε τον εαυτό σας να ανεβάζετε τους καρδιακούς παλμούς σας αρκετά υψηλά, χωρίς βέβαια να απειλείστε από τραυματισμούς ή σωματική εξόντωση!!

Τα σπριντ είναι η υπέρτατη άσκηση για τους κοιλιακούς, γιατί τους στρεσάρουν με απίστευτο τρόπο!

Επίσης, άριστη για τους κοιλιακούς σας είναι η κυκλική προπόνηση με λειτουργικές ασκήσεις που εμπλέκουν μόνο το σωματικό σας βάρος και για τις οποίες μιλήσαμε στο αμέσως ανωτέρω link!

Η χειρότερή σας επένδυση είναι οι κλασσικές διπλώσεις και ροκανίσματα κοιλιακών καθώς και οι παρεμφερείς στοχευμένες ασκήσεις!





Χρήστος Στρογγύλης

Πολ. Μηχ/κός – MBADipM



No comments:

Post a Comment