30.4.09

ΜΥΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΠΑΓΙΔΕΣ








9ο μέρος


Διαβάστε το 8ο μέρος εδώ:


ΜΥΙΚΗ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ:ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΝΑΙ



Μέχρι στιγμής είδαμε τα μεγάλα διατροφικά ναι και όχι σε σχέση πάντα με τη μυϊκή ανάπτυξη -ασχέτως του ότι τυχαίνει να έχουν γενική ισχύ.

Σήμερα θα αρχίσουμε να μιλάμε για τις συνηθέστερες διατροφικές παγίδες.Για τις τροφές εκείνες δηλαδή που θεωρούνται γενικά σαν υγιεινές ενώ στην ουσία συμβαίνει το αντίθετο!
Πρόκειται για ύπουλους εχθρούς που καραδοκούν στο σκοτάδι της άγνοιας για να κατασπαράξουν δοθείσης ευκαιρίας την με κόπο και ιδρώτα αποκτηθείσα πολύτιμη μυϊκή σας μάζα .
Αντίθετα ο φανερός εχθρός πολεμιέται πιο εύκολα!

6.1. Τόννος

Το πεντανόστιμο αυτό και πλούσιο σε πρωτεΐνη ψάρι είναι ιδιαίτερα προσφιλές στους περισσότερους αθλητές.Είναι φθηνό,βολικό,διαθέσιμο και προσιτό.
Το πρόβλημα με τον τόννο είναι ότι περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις υδραργύρου ,ενός τοξικού βαρέος μετάλλου ιδιαίτερα επικίνδυνου-στις ανάλογες συγκεντρώσεις πάντα- για την υγεία του ανθρώπου.

Το πρόβλημα αυτό είναι μεν γνωστό εδώ και 15 χρόνια αλλά πρόσφατες έρευνες έχουν καταδείξει ότι έχει πάρει πολύ απειλητικές διαστάσεις.
Ψάξτε το θέμα για να καταλήξετε σε κάποια ασφαλή για το άτομο σας εβδομαδιαία κατανάλωση. Αν κι οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και οι απόψεις περί του τι είναι ασφαλές μεταβάλλονται συνεχώς.Αρκετοί έγκριτοι κύκλοι ήδη συνιστούν την πλήρη αποχή
.
Αναγκάστηκα να αντικαταστήσω τον τόννο με σαρδέλα την οποία και εκθειάζω στην προηγούμενη ανάρτηση.
Όχι ότι δεν ήξερα από πριν ότι η σαρδέλα είναι ένας διατροφικός θησαυρός! Άλλωστε πολλοί ξένοι διατροφολόγοι την κατατάσσουν ως superfood.Αλλά πως να το κάνουμε:άλλη γεύση ο τόννος κι άλλη η σαρδέλα!

Απ'την άλλη όμως : μπρος στα κάλλη τι είναι ο πόνος!

Άλλα ψάρια με υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο είναι ο ξιφίας και τα καρχαριοειδή.
Όσο πιο μεγάλο είναι το ψάρι σε μέγεθος και όσο πιο πολλά χρόνια ζει τόσο περισσότερο υδράργυρο συσσωρεύει.

Υπολογίστε εύκολα την μέγιστη ποσότητα τόννου που μπορείτε να καταναλώνετε εβδομαδιαίως ακολουθώντας αυτό το link:

(Διαιρέστε τα κιλά σας δια του 0,453 για να τα μετατρέψετε σε λίμπρες)

Προσέξτε τη διαφορά ανάμεσα στα διαφορετικά είδη τόννου.Στην Ελλάδα τρώμε κυρίως κιτρινόπτερο που συμπεριλαμβάνεται στα light αλλά κυκλοφορεί και albacore.

Υπ'όψη ότι ήδη τα πράγματα έχουν αλλάξει όσον αφορά τις μέγιστες προτεινόμενες καταναλώσεις!

Τέλος 9ου μέρους

Χρήστος Στρογγύλης




No comments:

Post a Comment