12.6.09

ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΜΕ ΒΑΡΗ ΓΙΑ ΓΥΝΑΙΚΕΣ







Έχουμε τονίσει ότι η άσκηση με βάρη αποτελεί αναγκαιότητα για το σύνολο του ενήλικου πληθυσμού και όχι κάποιο είδος περιττής πολυτέλειας.


(Μην παραλείψετε να διαβάσετε το πολύ διαφωτιστικό άρθρο:




Oι γυναίκες βέβαια δεν αποτελούν εξαίρεση στο γενικό κανόνα!Αντίθετα μάλιστα είναι επιτακτική η ανάγκη να εμπλακούν σε κάποιο πρόγραμμα άσκησης με αντιστάσεις και κυρίως με βάρη.



Έχει αποδειχθεί ότι η άσκηση με βάρη είναι ένα από τα αποτελεσματικότερα φυσικά αντίδοτα κατά της αναπόφευκτης αύξησης της οστεοπόρωσης που προέρχεται κυρίως από τη μείωση των οιστρογόνων κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης. Η άσκηση με βάρη όχι μόνο βοηθάει στην αύξηση της οστικής πυκνότητας αλλά επιπρόσθετα αυξάνει τη μυϊκή δύναμη και ενισχύει την ικανότητα της ισορροπίας.


Όλα αυτά βοηθούν στην αποτροπή πιθανών πτώσεων αλλά και στη μείωση των συνεπειών τους. Η μείωση λοιπόν της οστεοπόρωσης βελτιώνει σημαντικά την ποιότητα της ζωής στις ωριμότερες ηλικίες.


Αν η φιλοσοφία σας για τη ζωή είναι η ευρέως κρατούσα-δηλ. ζούμε το σήμερα και όσο για το αύριο "γαία πυρί μιχθήτω"- θα με ρωτήσετε:


Καλά όλα αυτά ,αλλά με το σήμερα τι γίνεται;



Αποδεχόμενος λοιπόν τη ματαιότητα μιας πιθανής προσπάθειας να αλλάξω τη γενική σας θεώρηση για τη ζωή , απαντώ ότι η άσκηση με βάρη έχει πολλά πλεονεκτήματα για την εμφάνιση ,την υγεία σας αλλά και τη ψυχολογία σας :


- το ποιο σέξι στοιχείο του σώματος σας είναι οι υποβόσκοντες κάτω από το επιφανειακό στρώμα λίπους μύες σας


- η σωματική σας σύνθεση παρουσιάζει σαφή βελτίωση(μείωση τού σωματικού λίπους/αύξηση της μυϊκής μάζας )


-αύξηση της δύναμης και συνεπώς αύξηση της ανεξαρτησίας σας και ευχερέστερη διεκπεραίωση των καθημερινών καθηκόντων


-αύξηση του βασικού σας μεταβολισμού (λόγω αύξησης της μυϊκής μάζας)


-αυξημένη ευεξία


-καλύτερη διάθεση και ανεβασμένη ψυχολογία


-πολύτιμη συμβολή στην πρόληψη του προαιώνιου εχθρού σας:της κυτταρίτιδας



ΜΥΘΟΙ-ΑΛΗΘΕΙΕΣ -ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ




1. Αν φοβάστε ότι η άσκηση με βάρη θα δώσει στους μυς σας ανεπιθύμητο όγκο ,πρέπει να γνωρίζετε ότι οι φόβοι σας είναι τελείως αβάσιμοι.Αυτό δεν μπορείτε να το πετύχετε που να χτυπιέστε κάτω! 

Το ορμονικό προφίλ της γυναίκας είναι τελείως διαφορετικό από αυτό του άνδρα.
Μην παίρνετε σαν σημείο αναφοράς τις γυναίκες-φρικιά των σχετικών περιοδικών που ξεχειλίζουν από συνθετικά στεροειδή! 


Εκείνο που θα κάνουν τα βάρη για σας είναι να σας δώσουν -σε συνδυασμό με τη βελτίωση της σωματικής σας σύνθεσης-τη sexy γράμμωση που πολύ εκτιμά ο ψαγμένος ανδρικός πληθυσμός. 


Έτσι θα αποφύγετε το χάλι που έχουν οι περισσότερες Ελληνίδες άνω των 18 ετών!Ακόμη και οι πιο αδύνατες έχουν πολύ υψηλά ποσοστά λίπους που κάνουν τον όποιο αισθησιασμό αναδίδουν επισφαλή ,ευάλωτο και επίπλαστο.
Τέλος θα γλυτώσετε από το γνωστό αντιαισθητικό "κρέμασμα" που χειροτερεύει όσο περνούν τα χρόνια



2. Η άσκηση με βάρη λοιπόν δεν αφαιρεί καθόλου από τη θηλυκότητά σας.Μάλλον το αντίθετο!


3. Η δύναμη δεν πρέπει να αποτελεί χαρακτηριστικό μόνο των ανδρών.Η δύναμη δίνει περισσότερη ανεξαρτησία στη γυναίκα και τη διευκολύνει πολύ στα καθημερινά της καθήκοντα.


4. Είναι καλό η άσκηση με βάρη να συνδυάζεται με κάποιο είδος αερόβιας άσκησης .Πάντως, πεποίθησή μου είναι ότι η πρώτη είναι χρησιμότερη από τη δεύτερη και θα ήταν σίγουρα η προτίμηση μου στο υποθετικό δίλημμα της μιας μόνο επιλογής.


Έχουμε άλλωστε τον τρόπο και τις τεχνικές να προσδώσουμε αερόβιο χαρακτήρα στην άσκηση με βάρη!


Στην περίπτωση που το ημερήσιο πρόγραμμά σας περιλαμβάνει τόσο βάρη όσο και αερόβια προπόνηση θα πρέπει να ασχοληθείτε πρώτα με τα βάρη.


Κι αυτό :


-πρώτον γιατί τα βάρη χρειάζονται μεγαλύτερη ενέργεια


-και δεύτερον γιατί έτσι θα εξαντλήσετε τα αποθέματα του γλυκογόνου σας πράγμα που θα σας επιτρέψει να κάψετε περισσότερο λίπος κατά το αερόβιο κομμάτι της προπόνησής σας


5.Προσέξτε εδώ: Ίσως το μεγαλύτερο λάθος που κάνετε είναι η χρήση ελαφρών βαρών ,τέτοιων που δεν μπορούν να δημιουργήσουν μια διακριτή διαφορά στις βασικές παραμέτρους.


Χάνετε το χρόνο σας κάνοντας πολλές επαναλήψεις με μικρά βάρη!


Τα περί γράμμωσης με αυτό τον τρόπο είναι μύθος. Μη φοβάστε τα βάρη! Μπορείτε να τα καταφέρετε πολύ καλύτερα απ΄ότι τα στερεότυπα ορίζουν.

Τολμήστε και τα κέρδη σας θα είναι σημαντικά!


Υιοθετήστε την αρχή της προοδευτικής υπερφόρτωσης(αύξηση δηλ. με τον καιρό του βάρους που χρησιμοποιείτε).

Να ασχολείστε μόνο με σύνθετες ασκήσεις ,αυτές δηλ που εμπλέκουν πολλές αρθρώσεις και μεγάλες μυϊκές ομάδες.

Τρία 20λεπτα προγράμματα την εβδομάδα- με χρονική απόσταση τουλάχιστον 48 ωρών μεταξύ τους και σωστά εκτελεσμένα- είναι υπεραρκετά για άριστα αποτελέσματα.

Τα προγράμματα θα αφορούν το σύνολο του σώματός σας και όχι μόνο ορισμένα μέρη του.



6.Δεν υπάρχει άνω όριο ηλικίας!

Η άσκηση με βάρη φέρνει χειροπιαστά αποτελέσματα σε όλες τις ηλικίες. Στην Ελλάδα υπάρχει βαθιά προκατάληψη! Είμαστε αιώνες πίσω σ'αυτό το θέμα.


7. Η άσκηση με βάρη μπορεί πολύ καλύτερα από οποιαδήποτε δίαιτα να σας κάνει να ερωτευθείτε τον καθρέπτη σας.


8. Δεν υπάρχει περίπτωση να επιτύχετε τοπικό αδυνάτισμα με τα βάρη(πράγμα που ισχύει βέβαια και με όλες τις μορφές άσκησης).


9. Αν για διάφορους λόγους αδυνατείτε να πάτε σε γυμναστήριο ,μπορείτε να έχετε τέλεια αποτελέσματα στην άνεση του σπιτιού σας.Προσωπικά δεν έχω πατήσει ποτέ σε γυμναστήριο .


10. Ίσως τα βάρη σας φαίνονται σαν οδυνηρή αγγαρεία. Σας εγγυώμαι,όμως,ότι όταν βιώσετε τα ανατρεπτικά τους αποτελέσματα θα γίνετε φανατικοί θιασώτες τους! Θα έχουν μια καταλυτικά θετική επίδραση σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής σας!


11. Κάνοντας βάρη ίσως δείτε τον δείκτη της ζυγαριάς σας να ανεβαίνει. Δεν είναι περίεργο αφού το ειδικό βάρος των μυών είναι πολύ μεγαλύτερο αυτού του λίπους.

Η ζυγαριά είναι άχρηστη για τους γυμνασμένους ανθρώπους. Εμπιστευθείτε καλύτερα τον καθρέπτη σας ή το αγαπημένο σας τζιν!


Συμπερασματικά: H άσκηση με βάρη ωφελεί πολλαπλά τις γυναίκες σε όλο το ηλικιακό τους φάσμα. Οι γυναίκες που ασχολούνται με τα βάρη έχουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής σε σχέση με το μέσο όρο.


Ίσως σας φανεί χρήσιμο το παρακάτω άρθρο:





Χρήστος Στρογγύλης






No comments:

Post a Comment