17.9.09

ΚΑΥΣΗ ΛΙΠΟΥΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ:Η ΔΙΑΛΥΣΗ ΕΝΟΣ ΜΥΘΟΥ







Ακόμη και σήμερα γίνεται λόγος στην Ελλάδα για την περίφημη "ζώνη καύσης λίπους".

Μάλιστα πολλά προγράμματα καύσης λίπους με τα μηχανήματα των γυμναστηρίων βασίζονται σ'αυτήν ακριβώς την αντίληψη.Τους ανεβάζουν επάνω και τους αφήνουν να τρέχουν όπως τα χάμστερ στη ρόδα τους.

Αποδείξαμε όμως ότι αυτό δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένας μύθος:

Η ΑΠΟΜΥΘΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΖΩΝΗΣ ΚΑΥΣΗΣ ΛΙΠΟΥΣ


Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα έρχονται με την ένταση! Οι χαμηλές εντάσεις είναι κατάλληλες μόνο για ενεργητική αποκατάσταση και για ανθρώπους που έχουν διάφορους σωματικούς περιορισμούς.


Τι γίνεται όμως μετά την άσκηση όσον αφορά το κάψιμο του λίπους;


Εδώ είναι το μυστικό! Το κάψιμο του λίπους πρέπει να εξετάζεται σε ένα σχετικό εύρος χρόνου. Το να μας απασχολεί μόνο κατά τη διάρκεια της άσκησης είναι πολύ κοντόφθαλμη θεώρηση!


Μετά την άσκηση - ιδιαίτερα την υψηλής έντασης - το περιβάλλον στον οργανισμό είναι ιδανικό για κάψιμο λίπους:


*το γλυκογόνο βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα

*το σάκχαρο του αίματος επίσης

ινσουλίνη ομοίως

*και τέλος το ένζυμο λιπάση είναι σε άνοδο. Η λιπάση διασπά τα τριγλυκερίδια σε ελεύθερα λιπαρά οξέα που χρησιμοποιούνται για παραγωγή ενέργειας. Αυτό δεν θέλουμε;


Αν και τα επίπεδα του σακχάρου θα αποκατασταθούν είτε με τη δράση του γλυκαγόνου - της ορμόνης δηλ. που δίνει το σινιάλο στο συκώτι να μετατρέψει το γλυκογόνο σε γλυκόζη όταν υπάρχει πτώση του επιπέδου του σακχάρου -είτε με την πρόσληψη τροφής,εν τούτοις αν ρυθμίσετε κατάλληλα το μεταπροπονητικό σας γεύμα μπορείτε να παρατείνετε αισθητά τη διαδικασία της λιπόλυσης.


Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!


Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας




7 comments:

  1. ναι όμως για κάποιον/α που τα επίπεδα αντοχής είναι πολύ χαμηλά, το περπάτημα με σταθερό τέμπο, είτε η προπόνηση με βάρη σε αυτό το επίπεδο (60-75% ΜΚΣ) δεν είναι η ασφαλέστερη λύση ?

    ReplyDelete
  2. Σαφώς! Ίσως και σε μικρότερη ένταση! Άλλος είναι ο στόχος αυτής της ανάρτησης! Αν μπορείς λέω πάνε πιο δυνατά και θα κάψεις περισσότερο λίπος!

    ReplyDelete
  3. Δλδ τι γευμα χρειαζομαι για να παρατεινω τη λιπολυση;

    ReplyDelete
  4. Mείωση των υδατανθράκων στο ελάχιστο και εστίαση στην πρωτεΐνη!

    ReplyDelete
  5. Θεωρητικα παντα δεν υποτιθεται οτι μετα τη προπονηση το σωμα εχει αναγκη απο υδατανθρακες και μαλιστα υψηλου γλυκαιμικου δεικτη;

    ReplyDelete
  6. Για σκληρές προπονήσεις ναι! Για αθλητές που γυμνάζονται με μεγάλο προπονητικό όγκο και συχνότητα ναι! Απαραίτητοι όταν χρειαζόμαστε γρηγορότερη αποκατάσταση...

    Για ερασιτέχνες αθλητές με μέτριο προπονητικό όγκο όχι τόσο απαραίτητοι και ειδικά όταν η κύρια μέριμνα είναι η απώλεια λίπους!

    Εκείνο που είναι απαραίτητο για όλους είναι η πρωτεΐνη!

    ReplyDelete
  7. Οκ ευχαριστω, νομιζω ειμαι στη πρωτη κατηγορια

    ReplyDelete