12.12.09

ΤΟ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟ ΣΥΝΕΝΖΥΜΟ Q10







Το συνένζυμο Q10 είναι ένα από τα πιο χρήσιμα θρεπτικά στοιχεία για τον οργανισμό μας,άκρως απαραίτητο ακόμη και για το τελευταίο κύτταρό του.
Κατατάσσεται συνήθως στις βιταμίνες αλλά δεν είναι βιταμίνη μιας και μπορεί-έστω και σε ανεπαρκείς ποσότητες -να συντεθεί από τον οργανισμό μας μέσα από συγκεκριμένα μεταβολικά μονοπάτια.

Γιατί είναι τόσο σπουδαίο το συνένζυμο Q10 ;

1. Γιατί χωρίς αυτό δεν μπορεί να παραχθεί ενέργεια στα μιτοχόνδρια των κυττάρων μας
Το συνένζυμο Q10 αποτελεί τον καταλύτη για την παραγωγή ATP/τριφωσφορικής αδενοσίνης από την προσλαμβανόμενη τροφή.

Είναι λογικό και αναμενόμενο ότι οι ιστοί στους οποίους παράγεται υψηλή ποσότητα έργου να έχουν και μεγαλύτερες απαιτήσεις σε συνένζυμο Q10.
Αυτό ισχύει εκτός των άλλων για την καρδιά όπως επίσης και για τον εγκέφαλο.

2. Το συνένζυμο Q10 θεωρείται πανίσχυρο αντιοξειδωτικό και χρησιμοποιείται από τον οργανισμό για την προστασία των κυττάρων του από τις ελεύθερες ρίζες.
Λόγω της αντιοξειδωτικής του δύναμης χρησιμοποιείται  συχνά από τους γιατρούς σε περιπτώσεις που σχετίζονται με καρδιακά προβλήματα για να ενισχύσουν την προστασία της καρδιάς.

Επί πλέον το συνένζυμο Q10  θεωρείται ότι:

-ενισχύει το ανοσοποιητικό
-δρα κατά της χρόνιας κόπωσης. Αν είστε διαρκώς πεσμένος τότε είναι πιθανό να σας λείπει το συνένζυμο Q10
-δυναμώνει το νευρικό σύστημα
-έχει έντονη αντιγηραντική δράση

Μερικές καλές διατροφικές πηγές για το συνένζυμο Q10 είναι:

-σαρδέλα
-σκουμπρί
-μοσχαρίσια καρδιά και συκώτι
-φύτρο σταριού
-μπρόκολο
-σπανάκι κλπ

Όσο περνάει η ηλικία τόσο περισσότερο θα πρέπει να προσέχουμε για την επαρκή πρόσληψη του συνενζύμου Q10 δεδομένου ότι η παραγωγή του από τον οργανισμό μας μειώνεται δραματικά.

Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!

Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας


https://www.facebook.com/totalfitness.christos
http://totalfitness-christos.blogspot.com/






2 comments:

  1. Καλησπερα,
    Θα μπορουσε αυτο το συνενζυμο να βοηθησει μερες που αισθανομαστε κοπωση απο συνεχομενες προπονησεις? Απο τι ηλικια και μετα μειωνεται η παραγωγη του απο τον οργανισμο? Και τελος ειδα οτι υπαρχει στα φαρμακεια σαν συμπληρωμα οπως η σπυρουλινα και τα ω3 αν κ λιγο ακριβο. Αξιζει?

    ReplyDelete
  2. Mετά από τα 25-30 από ότι γνωρίζω,απλά δεν είναι το ίδιο στον κάθε άνθρωπο. Δεν υπάρχει προτεινόμενη χρήση για το λόγο που αναφέρεις αλλά και να υπήρχε θα ήταν λάθος. Όταν έχεις κόπωση,ξεκουράζεσαι και δεν πιέζεις τον οργανισμό σου αλλιώς μεσομακροπρόθεσμα θα το πληρώσεις.
    Σαν συμπλήρωμα ενδείκνυται μόνο για ορισμένες κατηγορίες με συγκεκριμένες κλινικές καταστάσεις. Είναι προτιμότερο για τον γενικό πληθυσμό να το παίρνει από τροφές και να το δημιουργεί με άσκηση.

    ReplyDelete