20.6.10

ΤΙ ΕΙΔΟΥΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙΜΕ ΣΤΗΝ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ; (2ο μέρος)









Διαβάστε επίσης:

ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ (1)

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι υδατάνθρακες είναι το σούπερ αλλά περιορισμένης ποσότητας καύσιμο που τροφοδοτεί τη μηχανή μας στις εντατικές, αναερόβιου χαρακτήρα προπονήσεις μας π.χ. άσκηση με βάρη,σπριντ κλπ.

Από την άλλη τα λίπη είναι το ήπιο και σε αφθονία καύσιμο που τροφοδοτεί με επάρκεια τις αερόβιου χαρακτήρα προσπάθειές μας, αυτές δηλαδή των οποίων τις απαιτήσεις μπορούν να παρακολουθήσουν τόσο ο ρυθμός της αναπνοής μας όσο και ο ρυθμός χρήσης του οξυγόνου από το σώμα μας.

Αν οι ενεργειακές απαιτήσεις είναι μεγαλύτερες παίρνει μπροστά η τούρμπο αναερόβια μηχανή και το καύσιμο προτίμησης είναι οι υδατάνθρακες.

Εδώ υπεισέρχεται η φυσική κατάσταση που αναφέρθηκε στην προηγούμενη ανάρτηση.

Όσο πιο γυμνασμένοι είμαστε τόσο πιο αποτελεσματικοί γινόμαστε στο να καίμε λίπος. Για το ίδιο τέμπο μιλώντας, θα κάψουμε μεγαλύτερο ποσοστό λίπους από τότε που ήμασταν λιγότερο fit.

Aυτό σημαίνει ότι μπορούμε να κάνουμε οικονομία στο πολύτιμο αλλά περιορισμένο γλυκογόνο και να το χρησιμοποιήσουμε αργότερα για να παρατείνουμε το χρόνο προπόνησης.

Πρόκειται για μια προσαρμογή των γυμνασμένων ανθρώπων που τους επιτρέπει να αθλούνται για περισσότερη ώρα και ενώ οι άλλοι θα έχουν ήδη χτυπήσει τοίχο.

Αν επιδιώκετε να κάψτε λίπος έχετε υπ' όψη:

Oι χαμηλές εντάσεις καίνε ποσοστιαία περισσότερο λίπος αλλά καίνε λίγο λίπος σε απόλυτους αριθμούς. Μπορεί κανείς βέβαια να διατηρήσει την προσπάθειά του για μεγάλο χρονικό διάστημα και έτσι να κάψει πολύ λίπος.

Οι υψηλές εντάσεις καίνε ποσοστιαία λιγότερο λίπος αλλά σε απόλυτους αριθμούς καίνε πολύ λίπος και συνολικά θερμίδες.

Επίσης δίνουν μια υπολογίσιμη μεταπροπονητική ώθηση στο μεταβολισμό. Τις επόμενες ώρες ο οργανισμός καίει λίπος  στην προσπάθεια για την αποκατάστασή του  και  για τον ανεφοδιασμό των ρεζερβών γλυκογόνου.

Τώρα που ξέρετε,διαλέγετε και παίρνετε!


Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!



Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας






2 comments:

  1. file christo exeis ena apo ta pio wraia blog pou eida pote m k to pio ali8es mporeis na mou peis se parakalw ti ennoeis akrivws otan les ,''se απόλυτους αριθμούς καίνε πολύ λίπος'' epidi protimw na kanw tin proponisi mou se entonous ri8mous..

    ReplyDelete
  2. Η απάντηση είναι εδώ:


    http://totalfitness-christos.blogspot.com/2009/03/blog-post_25.html.

    ReplyDelete