13.5.11

Τροφές που σας στραγγίζουν από ενέργεια!







Αν νιώθετε συχνά έλλειψη ενέργειας ενώ κοιμάστε και αθλείστε κανονικά, ψάξτε το στις τροφές που καταναλώνετε ή στις διατροφικές σας συνήθειες.

Σταχυολογώ παρακάτω τις τροφές και τις διατροφικές συνήθειες που απομυζούν την ενέργειά σας και τείνουν να σας στείλουν στις αγκάλες του Μορφέα.


1. Τροφές πλούσιες σε ζάχαρη,ισοδύναμα γλυκαντικά καθώς και σε άσπρο αλεύρι.

Οι τροφές αυτές δίνουν μια προσωρινή ενεργειακή ώθηση με το ανέβασμα του σακχάρου. Στη συνέχεια η κυρία Ινσουλίνη πιάνει το σάκχαρο από το αυτί,το καταβυθίζει στα Τάρταρα και ταυτόχρονα τα επίπεδα ενέργειάς μας στο μη επέκεινα.

Γενικά να αποφεύγετε να καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες τροφών με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη εκτός ίσως από τα μεταπροπονητικά γεύματα.

2. Τροφές πλούσιες σε λίπη και ιδιαίτερα σε κακά λίπη.

Απαιτούν πολύωρη αφομοιωτική επεξεργασία.

3. Πλούσια σε θερμίδες γεύματα

Ομοίως.

4. Ακανόνιστα γεύματα που μπορούν να απέχουν μεταξύ τους και πολλές ώρες.



ΔΙΑΤΡΟΦΗ:ΓΙΑΤΙ ΣΥΧΝΑ ΚΑΙ ΜΙΚΡΑ ΓΕΥΜΑΤΑ;
 
5. Τροφές που περιέχουν τρυπτοφάνη: γαλοπούλα,τυρί,γάλα κλπ.
 
Αυτές τις τροφές να τις καταναλώνετε μεν αλλά σε σχετικά μικρές ποσότητες ανά γεύμα. Αυτές οι τροφές είναι ιδανικές σαν τελευταίο γεύμα πριν από τον ύπνο.
 
 Η τρυπτοφάνη μεταβολίζεται σε σεροτονίνη , ένα νευροδιαβιβαστή που μας ηρεμεί και/ή σε μελατονίνη, την περίφημη ορμόνη του ύπνου.
 
6. Το κόκκινο κρασί
 
Περιέχει αλκοόλ με κατασταλτική δράση και μελατονίνη. Αυτός είναι ο λόγος που όταν πιούμε 2-3 ποτήρια κόκκινο κρασί ψάχνουμε για το πλησιέστερο κρεβάτι.
 
7. Τα αθλητικά και τα ενεργειακά ποτά
 
Απογειώνεσαι μεν για λίγο δε. Επακολουθεί σίγουρη συντριβή σε άγνωστα πεδία. Εξαιρείται η χρήση των αθλητικών ποτών μεταπροπονητικά αλλά δεν συνιστάται.
 
Μακράν το πιο σημαντικό από τα ανωτέρω σημεία είναι βέβαια το πρώτο.
 
Για να λειτουργήσουν οι μηχανές σας στο φουλ χρειάζεστε βιταμίνες,ανόργανα στοιχεία,ιχνοστοιχεία,φυτοχημικά,ίνες και λοιπά μικροσυστατικά. Πρέπει λοιπόν να τρώτε ανεπεξέργαστες,φυσικές τροφές και βέβαια να μη ξεχνάτε τη σωστή σας ενυδάτωση.
 
Καλή η σωματική άσκηση για περισσότερη ενέργεια αλλά χωρίς την πρέπουσα διατροφή δεν μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά.
 
Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!





Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας




https://www.facebook.com/totalfitness.christos
http://totalfitness-christos.blogspot.com/

7 comments:

  1. agaphte xrhsto, antιμετωπιζω ενα πολυ σοβαρο προβλημα. ειλικρινα προβλματιζομαι πολυ, δεν
    αστειευομαι.

    ολοι λενε για 5 τουλαχιστον γευματα τη μερα. στα ιδια επιμενεις κι εσυ συνεχεια (και στο αρθρο σου αυτο), οχι μεγαλα γευματα πολλων 8ερμιδων κ συχνα γευματα.
    επισης εχεις πολλακοις πει οτι 30 γραμμαρια max πρωτεινης σε καθε γευμα, παραπανω γινονται λιπος οπως και οτι καθε 3 ωρες πρεπει να τρωμε πρωτεινη για να μην κανιβαλιζομαστε...

    ερωτηση 1
    συνεχεια αποφασιζω να τηρησω το προγραμμα 7 πρωινο, 10 δεκατιανο, 1 μεσημεριανο,4 απογευματινο, 7 βραδυνο αλλα ειναι αδυνατο! κι αν πες καμια μερα καταφερω το χρονικο του θεματος, δυσκολευομαι στο να καταναλωσω 30γρ πρωτεινης σε καθε γευμα. για να τα κανω αυτα θα επρεπε η πρωτη μου προτεραιοτητα στη ζωη μου να ειναι το φαγητο μου και θα βοηθαγε και το να ειμαι σπιτι συνεχεια. ελα ομως που εχω δουλεια, εχω χομπι, εχω κοινωνικες υποχρεωσεις και γουστα.
    πως ειναι δυνατον να πετυχω το προγραμμα αυτο?
    ερωτηση 2 24 ωρες εχει η μερα. μειον 6-8 ωρες υπνο, μας απομενουν κατα μεσο ορο 17 ωρες. αν αφαιρεσεις κ τις 3 ωρες προ υπνου που δεν τρως, φτανουμε αμεσως στις 14. 14 δια 3ωρες που αντιστοιχουν σε μεταβολισμο max 30 γραμμαριων πρωτεινης ισον 4-5. 4-5 φορες την ημερα, δηλαδη, μπορεις να φας 30 γραμμαρια πρωτεινης. 4.5 επι 30 ι ισον 135 γραμμαρια πρωτεινης. 130 γραμμαρια πρωτεινης δια 70 κιλα(μεσος ορος βαρος ανθρωπου) ισον 1,8 γρ πρωτεινης ανα κιλο βαρους. 1,5 με 2 γραμ πρωτεινης ανα κιλο βαρους ειναι οκ κ με το παρπαανω για εναν ερασιτεχνη αθλητη. αυτοι οι φουσυκωτοι/στεγνοι(ΟΚ, οχι απαραιτητα στεγνοι) τυποι που καταπινουν τις ετοιμες πρωτεινες ωσαν αερα (αναφερομαι σε καποιους ερασιτεχνες που τους βλεπεις και λες τωρα θα σκασουν η μετα? οπως και στους επαγγελματιες bodybuilders), αυτοι, λοιπον, που παιρνουν προφανως πανω απο 2 γραμμαρια πρωτεινης ανα κιλο σωματικο βαρους τη μερα, πως ειναι δυνατον συμφωνα με τα παραπανω να μεταβολιζουν την πρωτεινη που παιρνουν the good wau κ να τη μετατρεπουν σε μυες κ οχι λιπος; αφου ειπαμε 30 gr πρωτεινης max καθε 3 ωρες...

    ερωτηση 3α λενε οτι για βραδυ πρεπει να τρωμε τουλαχιστον 3-4 ωρες πριν τον υπνο. κ ειναι καλο αυτο κ για οσους προσπαθουν να χασουν βαρος, γιατι μενει πολλες ωρες χωρις υδατανθρακα το σωμα κ θα καταφυγει στο λιπος.
    απο τη στιγμη αυτη εως το πρωι που θα φαω, δεν κανιβαλιζομαι????

    ερωτηση2β λενε οτι το γαλακτομικο λογω της τρυπτοφανης, της πολυ καλης ποιοτητας πρωτεινης κ.ά. ειναι ο,τι καλυτερο για πριν τον υπνο που το σωμα "αναπλαθεται". το να πιω γαλα ζεστο γαλα το βραδυ πριν κοιμηθω που μου αρεσει και πραγματικα με ηρεμει ειναι καλη συνηθεια συμφωνα με τα οσα προανεφερα. απο την αλλη, το γαλα ειναι full στη γαλακτοζη, δισακχαριτη, απλο σχετικα δηλαδη σακχαρο. οποτε αυτοματα καταστρεφω αυτο που ειπα περι χασιμο βαρους.

    τι εχεις να πεις για αυτα;
    το να εχω 3 γευματα τη μερα(η παλια σχολη)ειναι ιδανικο απο αποψη πρακτικοτητας βασει της καθημερινοτητας που ζουμε. κ δεν ειναι μονο οτι δεν τα καταφερνω βασει των υποχρωσεων μου ειναι και οτι με αποσπα νοητικα το να ξερω οτι πρεπει να φαω καθε 3 ωρες. δε μπορω να συγκεντρωθω σερι σε κατι. υποχρεουμαι να σταμτησω στη μεση για να φαω. μετα αντε ξανασυγκεντρωσε την προσοχη σου...

    ευχαριστω...

    ReplyDelete
  2. οριστε, σου εχω και χαρακτηριστικοτατο παράδειγμα της στιγμής.
    Ολη μερα σημερα λογω πολυ ειδικων συνθηκων(προφανως και συμβαινει εξαιρετικα σπανια κατι τετοιο) το μονο που εχω καταφερει να φαω στη διαρκεια της ημερας ειναι ενα γιαουρτι και μια σαλατα με ελαιολαδο.
    αυτη τη στιγμη, 12 το βραδυ ειμαι σπιτι και εχω διαθεσιμα 2 ψαρια.
    2 ψαρια θα ειναι τουλαχιστον 320 γραμμαρια καθαρη σαρκα/πρωτεινη, εχει νοημα να τα καταβροχθισω να η να αρκεστω στα 30 γραμμαρια αφου ουτως η αλλως ως πρωτεινη δεν προκειται να χρησιμοποιηθουν τα υπολοιπα, συμφωνα με τη θερωρια 30 γραμμαρια max καθε 3 ωρες, τα υπολοιπα λιπος;

    ReplyDelete
  3. diorθωση γιατι όπως τα έγραψα στο τελευταιο μου μηνυμα ίσως μπερδευτουν κάποιοι που δεν γνωρίζουν μεσο ορο ποσοστητας τροφων σε πρωτεινη.

    300 και κατι γραμμαρια ηταν το κρεας των ψαριων.
    οταν ειπα αν θα επρεπε να προτιμησω τα 30 γραμμαρια, εννοουσα 30 γραμμαρια πρωτεινης, 30 γραμμαρια ψαρι(ισουται με ενα ισοδυναμο) αντιστοιχουν σε 7 γραμμαρια πρωτεινης, 4x7 28, 5x7 35, κατι λιγοτερο απο 4,5 ισοδυναμα των 30 γραμμαριων θα επρεπε να ετρωγα για να παρω 30 γραμμαρια πρωτεινης, δηλαδη 30x4,5 135 grammaρια ψαριου, ουτε το 1 ψαρι δηλαδη. ηταν μεγαλα τα ψαρια.

    ReplyDelete
  4. μολις το διαβασα και με ανχωσΕς λιγο.Θα ηθελα και εγω απαντησεις σε ολα αυτα γιατι καλη η θεωρια αλλα στην πραγματικη ζωη αυτα μας περιοριζουν ειδικα αν θελουμε να εχουμε μια κοινωνικη ζωη

    ReplyDelete
  5. 1.Kάνε απλά ότι καλύτερο μπορείς. Κι άλλοι έχουν ζωή αλλά τα καταφέρνουν.

    2. Πολλοί φουσκωτοί έχουν πολύ λίπος.Αρκετοί από αυτούς καταφεύγουν και σε επιβλαβή συμπληρώματα/βοηθήματα.

    3α. Δεν είμαι αυτής της άποψης.Μπορεί κανείς να τρώει πριν κοιμηθεί αλλά υπάρχουν επιλογές καλύτερες από τις άλλες όπως επίσης και όρια.Να πίνεις γάλα χωρίς καμία ενοχή.

    Εφ' όσον κάτι σε στρεσάρει παράτα το ή προσάρμοσέ το στις δικές σου ανάγκες.

    Η κατανάλωση 300γρ ψαριών σε ένα γεύμα το μόνο πρόβλημα που έχει είναι ότι πηγαίνει χαμένη πολύτιμη πρωτείνη.Το βρίσκω όμως πταίσμα.

    Γενικά να προσέχετε να μην κάνετε χοντρά λάθη γιατί όλα αυτά που αναφέρεις είναι λεπτομέρειες του κερατά.

    Έχω κάνει άπειρα λάθη στη ζωή μου μέχρι να ξεστραβωθώ κι όμως τα πάω περίφημα από πλευράς fitness.

    ReplyDelete
  6. εγω εχω τις πολυβιταμινες ως βασικο μερος της διατροφης γιατι απο το φαγητο δυσκολα θα παρει κανεις ολα τα θρεπτικα συστατικα που χρειαζεται,τι γνωμη εχετε γι αυτο?Επισης εχω πρωτεινη whey κυριως για μετα την προπονηση και νιτρικο για πριν

    ReplyDelete
  7. Ένα θα πώ και τα άλλα είναι σάλια ! Τα πράγματα είναι απλά πολλοί εργάζονται και δεν προλαβαίνουν αλλά γουστάρουν να αθλούνται και να είναι φιτ και να έχουν ενέργεια! εαν τρώτε καθαρά και βάζετε περισσότερο υδατάνθρακα η πρωτείνη στα σωστά γεύματα δεν χρειάζεται να μετράτε γρ. κτλ αν ειναι δυνατόν ακόμα και ενα ενεργειακό ποτό δεν κάνει κακό να αναπληρωσεις υγρά ενέργεια κτλ ( δεν μιλάω για redbull) αλλα ρε παιδια αν ειναι δυνατόν να να μετραμε τα γευματα με το γρ. και την ζυγαρια. Επαγγελματίες σε αθλήματα είστε; και σταματήστε την ψευτικη καραμελα με όλες τις πρωτεινες ορού γάλακτος κτλ. Όσοι ειναι 40 45 και κάτω οι μαναδες τους τετοιες σκόνες τους δίνανε μωρά. Αυτά που σας σερβίρουν στα σουπερ μαρκετ και σε μεγάλες αγορές σαν αγνά αγαθά ξανασκεφτείτε το. Μόνο αυτός που έχει δικό του κήπο τρώει τελείως καθαρά και αγνά.

    ReplyDelete