16.3.14

Λόγοι για να μη καταναλώνετε πρωτεϊνικές σκόνες! (1)









Πριν προχωρήσω στους βασικούς λόγους με βάση τους οποίους απορρίπτω τις πρωτεϊνικές σκόνες και πάω μόνο για φυσικές,ανεπεξέργαστες κατά το δυνατόν και πλήρεις τροφές θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι δεν είμαι υπερβολικός,υποχόνδριος και άνθρωπος των άκρων! Δεν θα πω π.χ. ότι με μια whey θα πάθει κάτι το συκώτι σου ή ότι θα έχεις σοβαρές συνέπειες υγείας

Μάλιστα αντιλαμβάνομαι τη διάσταση της βολικότητας αλλά δεν την αποδέχομαι για χάρη της βέλτιστης  υγείας που επιδιώκω! Κατά την ταπεινή μου άποψη νομιμοποιούνται να παίρνουν πρωτεϊνικές σκόνες οι αθλητές που έχουν μεγάλες ανάγκες από πρωτεΐνη. Να τις παίρνουν σαν βοηθητικά γεύματα 1-2 φορές τη μέρα.

Όλοι όσοι είναι ερασιτέχνες αθλητές και σηκώνουν κάποια βάρη,τρέχουν ή κάνουν crossfit απλά δεν χρειάζονται πρωτεϊνικές σκόνες και καλό είναι να πορεύονται με πραγματικές τροφές. 

Είμαστε πλασμένοι για τροφές κι όχι για σκόνες!

 Οι τροφές δίνουν συνέργειες που δεν δίνουν τα πολυεπεξεργασμένα προϊόντα όπως οι πρωτεϊνικές σκόνες! 

Είναι καλό να τείνουμε προς τα όριά μας με 100% φυσικά μέσα. Κάθε τι άλλο θα είναι μια ανοίκεια επέμβαση στο σύστημά μας που μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες στο μέλλον.


Οι πρωτεϊνικές σκόνες είναι βαριά επεξεργασμένες και με αμφίβολη θρεπτική αξία!


Δεν έχουν τίποτα το φυσικό επάνω τους. Δεν μπορείς ν' αρμέξεις μια αγελάδα και να πάρεις πρωτεϊνική σκόνη!

Αυτό δυστυχώς είναι η μεγάλη αλήθεια! Δεν ξέρετε από πότε κοσμεί τα ράφια η αγαπημένη σας πρωτεΐνη όπως και δεν ξέρετε πόσες χιλιάδες χιλιόμετρα έχει διανύσει και σε τι συνθήκες για να φθάσει στα ράφια αυτά!

Δεν ξέρετε - μιλώντας για whey - από τι γάλα παρήχθη και μπορείτε να υποθέσετε με βάση τις πιθανότητες ότι προήλθε από τη χειρότερη ποιότητα, από ζώα μεγαλωμένα σε food factories.

 Fuck! Thanks,I will not buy into it!

Έχω διαβάσει πολλές μελέτες για πρωτεϊνικές σκόνες - πολύ γνωστές μάρκες - που περιέχουν βαρέα μέταλλα όπως μόλυβδο, υδράργυρο κλπ εκ των οποίων σας παραθέτω μια εδώ:

 http://www.consumerreports.org/cro/magazine-archive/2010/july/food/protein-drinks/whats-in-your-protein-drink/index.htm


Θα είχε ίσως ενδιαφέρον να ρίξτε και μια ματιά εδώ:


Athletes complain



Eπίσης έχει ενδιαφέρον να διαβάσει κανείς τα συστατικά για να δει αν περιέχονται απλά σάκχαρα,συνθετικά γλυκαντικά,και διάφορα πρόσθετα όπως το γλουταμινικό μονονάτριο. Κατά την άποψή μου θα ήταν καλύτερο να προτιμήστε κατσικίσιο γάλα ή κεφίρ!

Τέλος του 1ου μέρους!


Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!

Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας


https://www.facebook.com/totalfitness.christos
http://totalfitness-christos.blogspot.com/


31 comments:

  1. εχει παραγινει το κακο με αυτα ο καθενας που αρχιζει γυμναστηριο το μονο πλανο που εχει ειναι τι συμπληρωματα να παρει....

    ReplyDelete
  2. πολυ ωραιο το αρθρο σας, αλλα λιγοι θα το κατανοησουν..
    χωρις shaker, λιγα ατομα θα συναντησεις σε ενα γυμναστηριο!

    ενας γνωστος μου που παιρνει αμινοξεα, μου ειπε οτι δεν βοηθαει ολους τους ανθρωπους που γυμναζονται τα συμπληρωματα, καθως παιζει σπουδαιο ρολο η ομαδα αιματος που ειναι ο καθενας για την μυικη του αυξηση...ισχυει κατι τετοιο?..

    ReplyDelete
  3. Συμφωνώ απόλυτα με την τοποθέτηση, εγώ έχω μια συσκευασία πρωτεϊνης whey κυριολεκτικά για ώρα ανάγκης σε περίπτωση που κάνω σκληρή προπόνηση και δεν έχω σχεδιάσει σωστά τα γεύματά μου, πράγμα πολύ σπάνιο. Και η αληθεια είναι ότι με όλα αυτά τα γλυκαντικά και τις χρωστικές που περιέχουν μόνο στα πλαίσια υγειινής ζωής δεν εντάσσονται οι πρωτεϊνες κατά τη γνώμη μου

    ReplyDelete
  4. Στο σημερινό κόσμο που ζούμε όλα ειναι μεταλλαγμένα. Τα ζώα που εκτρέφουν, τρώνε ζωοτροφές πού αποτελούνται απο τροποποιημένη σόγια. Ειναι φορτωμένα με χίλια δυό εμβόλια και φαρμακα. Παντοτε αγνωστου προελευσης. Ολοι όσοι γυμναζονται καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες κρεατικών αναζητώντας την πολυπόθητη πρωτεΐνη χωρίς να γνωρίζουν οτι ταυτοχρόνως φορτώνουν το σωμα τους με τα κατάλοιπα των αντιβιοτικών-φαρμάκων και της σόγιας. Αποψη μου Χρίστο ειναι οτι οταν καποιος χρειάζεται 3000 χιλιάδες θερμίδες ημερησίως, minimum 120g πρωτεΐνη και 250g υδατανθράκων ειναι σχεδόν αδύνατον να τρέφεται μονον με φυσικές τροφες. Μετά απο αρκετή ερευνα αποκλειω εντελώς οποιοδήποτε συμπληρομα διατροφής ζωικής προελευσης. Διαλεγω πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης και οργανικής πιστοποίησης. Υπάρχουν σωματοτυποι που δύσκολα κερδιζουν μυική μάζα ή τουλαχιστον να συντηρησουν την υπαρχουσα(χρειάζονται περισσότερο απο 1,5g πρωτεΐνη ανα κιλό σωματικου βαρους)

    ReplyDelete
  5. πολύ ωραίο κείμενο μπράβο ρε Χρίστο πάντα με ξυπνάς και με ταρακουνάς με τις γνώσεις σου.Μπορώ να πω ότι σκέφτηκα να πάρω μια αλλά είχα ερωτηματικά κ δισταγμό!ίσως φταίει ότι υπάρχει κατακλυσμός από συμπληρώματα διατροφής παντού διαφημίσεις ,περιοδικά,στο γυμναστήριο όλοι με ένα σέικ στο χέρι.Πάντως εγώ δίνω μάχη με τον εαυτό μου γιατί κάνω 5 γεύματα την ημέρα ενώ χρειάζομαι περίπου 350gr πρωτεΐνης 440γρ υδατάνθρακα και 120γρ λίπος!!!χωρίς να τρώω επεξεργασμένα καθόλου!!!!Χρησιμοποιώ δεξτρόζη σε σκόνη όμως μετά την προπόνηση μαζί με νερό γιατί δεν μπορώ να φάω πολύ!τι γνώμη έχεις για την δεξτρόζη;

    ReplyDelete
  6. πες τα Χρήστο! Μας έχουν πρήξει με τις whey! ένα από γυμναστήριο να κάνουν κ πλακώνονται στις σκόνες κ στα μαγικά φίλτρα....
    ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ

    ReplyDelete
  7. Η ομάδα αίματος καμία σχέση!

    Όντως υπάρχει θέμα και με τις τροφές αλλά πάλι θα τις προτιμώ! Για πρωτεΐνη μιλώντας το παλεύω με βιολογικά (ευτυχώς δεν έχω οικονομικό πρόβλημα)

    H δεξτρόζη είναι τύπος γλυκόζης και μπορείς να την παίρνεις μόνο μεταπροπονητικά. Προσωπικά δεν θα τη χρησιμοποιούσα!

    ReplyDelete
  8. Για άλλη μια φορά υπέροχο άρθρο, καλοδουλεμένο!!
    Θα συμφωνήσω στο ότι έχει παραγίνει το κακό...... είμαι το μόνο άτομο που είναι στο γυμναστήριο για ένα χρόνο και πάνω και δεν παίρνει συμπληρώματα πρωτεΐνης..... και μιλάω για πανεπιστημιακό γυμναστήριο!!!!
    Δυστυχώς όσο κατεβαίνουμε στις ηλικίες τόσο πιο αμαθείς είμαστε σε τέτοια θέματα.....

    ReplyDelete
  9. ορος γαλακτος ειναι,που δινουν και στα βρεφη!Δηλαδη και μονος σου το ειπες οτι ολοι οι επαγγελματιες αθλητες καταναλωνουν whey πρωτεινη.Αλλα μην τα βαζουμε ολα σε ενα τσουβαλι,δηλαδη η κρεατινες και αμινοξεα ειναι αλλη ιστορια,και δεν πρεπει να κατατασσονται ολα σε μια κατηγορια.

    ReplyDelete
  10. Καλησπέρα στην παρέα. Εγώ θα ήθελα να ρωτήσω κάτι άσχετο με το θέμα αλλά σχετικό με μία τεχνική για βάρη.

    Λοιπόν... Ρωτάω και όποιος γνωρίζει ας μου απαντήσει...

    Η τεχνική της κλασικής πυραμίδας για τα βάρη εφαρμόζεται σε όλες τις ασκήσεις της μυικής ομάδας που γυμνάζει κάποιος ή μόνο σε μία άσκηση ; ; ;

    Παράδειγμα:

    Πείτε ότι ένας ασκούμενος γυμνάζει στήθος. Υποθέτουμε ότι θα κάνει 5 ασκήσεις με 4 σετ η κάθε μία.

    Αν ακολουθεί την τεχνική της κλασικής πυραμίδας θα πρέπει να κάνει κάθε άσκηση και τα σετ της ως "πυραμίδα" ή θα διαλέξει μόνο μία άσκηση για πυραμίδα και τις υπόλοιπες τέσσερις ασκήσεις θα κάνει το γνωστό 4 σετ Χ 8 ας πούμε επαναλήψεις...;;;

    ReplyDelete
  11. Για τον φίλο που ρωτάει για την πυραμίδα να πω ότι είναι προτιμότερο να την χρησιμοποιούμε στις ασκήσεις που επιδέχονται επιφόρτιση και είναι οι πολυαρθρικές παρά στις απομονωτικές γιατί εκεί ελοχεύει και ο τραυματισμός.
    π.χ τα ανοίγματα στήθους είναι μια άσκηση που δε μπορούμε να τραβήξουμε πολλά κιλά και δεν είναι και η βασική άσκηση για το στήθος. Είναι ασφαλέστερο για τους τένοντές μας να παίξουμε με σταθερά κιλά και σταθερές επαναλήψεις.

    ReplyDelete
  12. Ένα πολύ καλό ερώτημα που προκύπτει φιλε Χριστο ειναι οτι ουτε οι φρουτόκρεμες που δίνουν στα μωρά κάνουν?και αυτες ειναι αμφίβολου ποιότητας ,βρίσκονται στα ραφια για μηνες ,δεν ξερουμε απο τι γαλα ειναι δηλ απο τι ζωα προέρχονται και ολα τα συναφή...σωστα ?

    ReplyDelete
  13. Σ' ευχαριστώ φίλε Axi...

    ReplyDelete
  14. http://www.terrapapers.com/?p=2586

    Χρήστο μου αν βρεις χρόνο θα ήθελα σε παρακαλώ την άποψή σου για το άρθρο του παραπάνω συνδέσμου....Συμφωνείς εξ ολοκλήρου , εν μέρει ή μήπως καθόλου ??
    Με ειλικρινή εκτίμηση
    Γιώργος-Κρήτη

    ReplyDelete
  15. Στα μωρά δίνουμε τροφές ευκολίας εξ ου και το μαύρο χάλι στη γενική τους υγεία την οποία και υποσκάπτουμε εμείς οι μεγάλοι!

    Στα πυραμιδοειδή σχήματα συνήθως διαλέγουμε 1-2 ασκήσεις και όχι παραπάνω!

    Γιώργο εγώ ξέρω ότι τρώω κρέας και μόνο νεκρός δεν είμαι!

    ReplyDelete
  16. Απλα δειτε το φιλμακι στο πιο κατω συνδεσμο

    http://myscienceacademy.org/2013/08/19/without-saying-a-word-this-6-minute-short-film-will-make-you-speechless/

    Που εχουμε φθασει.....

    ReplyDelete
  17. Το βιντεάκι δεν άντεξα να το δω. Όσον αφορά τις συνθήκες ζωής είμαι απόλυτα σύμφωνος και νομίζω ότι όλοι μπορούμε να κάνουμε κάτι (π.χ. αυγά μόνο από ελευθέρας βοσκής) Για την κατανάλωση κρέατος, αν και τρώω πού και πού, δεν είμαι κατασταλαγμένος ακόμη, είναι πολύ μεγάλο θέμα, ηθικό και υπάρχουν επιχειρήματα και για τις 2 απόψεις.
    Νίκος

    ReplyDelete
  18. ρε Γιωργο,τι ειναι αυτα που διαβαζεις,ημαρτον δηλαδη.Αυτοι οι χορτοφαγοι ειναι πειραγμενοι στα μυαλα, με εφτασε μονο για μια προταση,δεν μπορω να διαβαζω μ@λ@κ@ες.Βαλε μπιμπ στο διαβαζω.

    ReplyDelete
  19. Αν δεν καταναλώνονται με γνώση και μέτρο ανεβάζουν το ουρικό οξύ στα ύψη. Γι αυτό προσοχή.

    ReplyDelete
  20. Επειδή Χρήστο συμφωνώ με αυτά που λες ποιες τροφές προτείνεις μετά τη γυμναστική για να μην πάμε σε σκόνες;

    ReplyDelete
  21. Ρίξε μια ματιά εδώ!

    http://totalfitness-christos.blogspot.gr/2013/11/m.html

    ReplyDelete
  22. καλημερα και απο εμενα,
    αυτο που λετε ισχυει για ολα τα πραγματα.. σου λενε οτι το γαλα ταδε ειναι απο αγελαδες φοβερες και απο τις καλυτερες φαρμες.. τα κοτοπουλα το ιδιο.. τα μοσχαρια το ιδιο.. οτι τρωμε δεν ξερουμε που παραγετε και απο που ερχετε.. οποτε το σχολιο περι δεν ξερεις απο που ερχετε και το πως ειναι φτιαγμενο κατι ειναι ατοπο.. συμβαινει με ολα τα πραγματα.. τωρα θα συμφωνισω φυσικα για το ποιος πραγματικα το εχει αναγκη να παρει συμπληρωμα και τι πρεπει να παρει.. οσο τωρα για τα προβληματα που μπορει να προκαλεσει καποιο συμπληρωμα.. ναι συμφωνω, η καταχρηση σε οτιδηποτε ποτε δεν εκανε καλο, αμα ξεκινησει καποιος και τρωει καθε μερα ενα σκασμο κρεας (καταχρηση) σαφως θα προκαλεσει καμια βλαβη στον οργανισμο του, ετσι και με την πρωτεινη.. Παν μετρον αριστον. επισης να μην ξεχμανε οτι ο οργανισμος εχει την ταση να αποβαλει την παραπανισια πρωτεινη κανοντας ετσι τα νεφρα μας να δουλευουν στο φουλ.. (επισης μπορει να προκαλεσει προβλημα).

    Χρηστο γενικα συνεχισε την καλη δουλεια και να ενημερωνεις τον κοσμο οπως κανεις σαφως με μεγαλη επιτυχια.

    Πανος

    ReplyDelete
  23. Εσένα όταν ήσουν μικρός τι σε ταίζανε; Άρα όλα τα μωρά χρόνια τώρα που είναι πλέον άνω των -άντα έχουν και προβλήματα με τις σκόνες που τους δίνανε μικρά οι γονείς για ευκολία;

    ReplyDelete
  24. Προσωπικά ήμουν τυχερός να μεγαλώσω με το γάλα της μητέρας μου! Σίγουρα καλύτερο από οποιαδήποτε φόρμουλα! Και δεν λέω ότι καταστρέφεσαι αν φας από τις φόρμουλες του εμπορίου! Απλά λέω ότι δεν είναι η καλύτερη εναλλακτική λύση!

    ReplyDelete
  25. Τυχερός εννοείς ότι μπορούσε να σε θηλάζει μέχρι να μπορείς να φας στερεά τροφή αλεσμένη. Γιατί πολλοί μεγαλώσαμε με το γάλα της μητέρας μας αλλά δεν γινόταν μέχρι κάποιους μήνες οπότε αναγκαστικά μετά σκόνη. Η κατάχρηση ποτέ δεν έκανε καλό αλλά το να παίρνεις 1 σκουπ μετά από προπόνηση (και μόνο όταν έχεις προπόνηση και όχι όλές τις μέρες) μέχρι να κάνεις μπάνιο να φτιάξεις κάτι να φας δεν νομίζω να δημιουργεί προβλήματα. Πίστεψε με οι βιταμίνες που κυκλοφορούν σε φαρμακεία κτλ είναι χειρότερες από ένα συμπλήρωμα ορού γάλακτος. Ούτε μαγαζί έχω με συμπληρώματα ούτε είμαι bodybuilder ούτε τίποτα άλλο απλά μου αρέσει η άθληση.

    ReplyDelete
  26. Μα φίλε μου το γράφω πως δεν είμαι υποχόνδριος! Σαφώς δεν έγινε και τίποτα αν πάρεις ένα scoop,για το όνομα του Θεού! Το να φας μια μερίδα κοτόπουλο από food factory ή ένα ψάρι ιχθυοκαλλιέργειας ίσως είναι χειρότερο! Η αντίθεση μου είναι περισσότερο φιλοσοφικής φύσης!

    ReplyDelete
  27. Ο Βικ ειμαιMay 28, 2015 at 12:52 AM

    ρε παρτε καμια σκονη να στανιαρετε λιγο.Στην Αμερικη τα συμπληρωματα διατροφης βγηκαν την δεκαετια του 70,εδω στο 2015 ακομα δεν ξερουμε τι ειναι. Λες και ειμαστε καμια χωρα τριτοκοσμικη την παναχαικη μου.

    ReplyDelete
  28. Συγνωμη αλλα σε αλλο αρθρο σου λες οτι ειναι απολυτα ασφαλη η whey ενω εδω λες οτι λογω κακης επεξεργασιας μπορει να συνδεεται και με καρκινο. Εκτος κι αν εγω δεν καταλαβα κατι καλα.

    ReplyDelete
  29. Κάποιες μάρκες μετά από έρευνες αποδείχτηκε ότι ήταν αρκετά μολυσμένες!Είναι θέμα προέλευσης του γάλακτος! Δύσκολο να το ελέγξεις! Γενικά η θέση μου παραμένει σταθερή! Μην καταναλώνετε τέτοια προϊόντα!

    ReplyDelete
  30. Ωραία θα μπορούσες σε παρακαλώ να μου πεις τι θα μπορούσα να φάω πριν από προπόνηση γυμναστηρίου (οι ασκήσεις είναι για εκρηκτικότητα κυρίως) και μετά από αυτό που να μην περιλαμβάνει σκόνη; Επίσης επειδή ασχολούμαι και με το τένις πάλι τι να φάω πριν και τι μετά; Ευχαριστώ!!!

    ReplyDelete
  31. Για μεταπροπονητική διατροφή διάβασε αυτό και το λινκ του. Καλές επιλογές πριν από την προπόνηση είναι η μπανάνα,η βρώμη,σπιτικά smoothies,ασπράδια αυγών,αποξηραμένα φρούτα,καστανό ρύζι,στήθος κοτόπουλου ή γαλοπούλας,γιαούρτι κλπ.

    http://totalfitness-christos.blogspot.gr/2015/08/blog-post.html

    ReplyDelete