20.10.14

Τρέξιμο σε διαφορετικές επιφάνειες: άσφαλτο,μπετόν,χώμα,άμμο,χόρτο κλπ (3)











Διαβάστε επίσης:


Τρέξιμο σε διαφορετικές επιφάνειες: άσφαλτο,μπετόν,χώμα,άμμο,χόρτο κλπ (2)





2. Τρέξιμο πάνω σε μπετόν

Περιλαμβάνονται και τα προϊόντα από μπετόν ή τσιμεντοκονία όπως π.χ. οι διάφοροι τύποι πλακών επίστρωσης πεζοδρομίων,αύλειων χώρων κλπ.

Διαβάστε πάλι τη προηγούμενη ανάρτηση στο πρώτο από τα links και υψώστε στο τετράγωνο! To μπετόν είναι η χειρότερη επιφάνεια για να τρέχει κανείς σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα - εκτός ίσως από το χιόνι!

Ναι,είναι υπέροχο να τρέχεις στον παραλιακό πεζόδρομο της Θεσσαλονίκης αλλά η συχνή χρήση μιας επιφάνειας 10 φορές σκληρότερης από την άσφαλτο κι ελάχιστα συγχωρητικής στέλνει σεισμικά κύματα σε όλο το σώμα κι αυξάνει κατακόρυφα τον κίνδυνο των χρόνιων τραυματισμών υπέρχρησης.

Δεν θα μπορέσετε να μακροημερεύσετε σαν δρομείς αν τρέχετε συχνά πάνω σε μπετόν! Εννοείται ότι θα επιλέξετε ότι καλύτερο υπάρχει από παπούτσια,κάτι που να εγγυάται τη μέγιστη απορρόφηση των κραδασμών!

Από την άλλη βέβαια πρόκειται για επιφάνειες ευκολοπροσβάσιμες κι επίπεδες που δεν μπορούν να κρύψουν παγίδες.


3. Τρέξιμο πάνω στη μάνα γη


Σχεδόν το σύνολο των πολλών δεκάδων χιλιομέτρων που έχω τρέξει,τα έχω τρέξει πάνω σε γη και πιο συγκεκριμένα στους δρόμους πρόσβασης και στις αντιπυρικές ζώνες του Σέιχ Σου! Με προστάτεψε καλά αυτή η συνήθεια μου,αν και όχι τελείως!

Η μικρή έως μέση σκληρότητα των επιφανειών αυτών προστατεύει τα πόδια πολύ αποτελεσματικά από τους τραυματισμούς υπέρχρησης.

 Επίσης η εναλλαγή φυσικών τοπίων που προσφέρουν τέτοιοι χώροι καθιστούν το τρέξιμο μοναδική εμπειρία που ξεπερνάει κατά πολύ τη σωματική διάσταση!

Πρόβλημα μπορεί να είναι οι μεγάλες και απότομες κατωφέρειες που χρειάζονται την τεχνική τους για να μην επιβαρύνονται υπέρμετρα οι αρθρώσεις και κυρίως τα γόνατα!

Πολλές φορές οι επιφάνειες είναι ολισθηρές και πολύ επικίνδυνες ειδικά για τους αχίλλειους.

Τέλος η έλλειψη επιπεδότητας και τυχόν προεξοχές όπως ρίζες και πέτρες μπορούν να αποτελέσουν παγίδες τραυματισμού και ιδιαίτερα για την ποδοκνημική.

 Αν έχετε προϊστορία με τέτοιους τραυματισμούς και με δεδομένο το ότι οι τραυματισμένοι σύνδεσμοι της περιοχής αυτής ποτέ δεν επανέρχονται στο 100% τους,ίσως είναι φρόνιμο να αποφεύγετε τέτοιες επιφάνειες!


4. Τρέξιμο πάνω σε χόρτο/γρασίδι


Ίσως η ιδανική επιφάνεια από πλευράς αποτροπής των τραυματισμών υπέρχρησης. Επίσης οι μικρές ανομοιομορφίες της επιφάνειας - όπως συμβαίνει και με τη γη στην παραπάνω περίπτωση - κάνουν τους μύες των ποδιών να δουλεύουν λίγο πιο εντατικά,τους γυμνάζουν δηλαδή καλύτερα.

Όπως τρέχουμε οι μύες των ποδιών δρουν σαν ελατήρια που ανακατευθύνουν την ορμή του σώματός μας από κάτω προς τα πάνω. Στις μαλακότερες επιφάνειες απορροφιέται ένα μέρος του σοκ πρόσπτωσης την ίδια στιγμή που ένα μέρος της ενέργειας επιστρέφεται προς τα πάνω βοηθώντας την ώθηση του σώματος.

Στις σκληρές επιφάνειες δεν υπάρχει απορρόφηση,αλλά υπάρχει μεγαλύτερο επιβοηθητικό rebound!

Αυτό σημαίνει ότι στο γρασίδι θα πρέπει να εξασκήσουμε μεγαλύτερη ισχύ για να αποσπάσουμε ισοδύναμο με σκληρότερες επιφάνειες rebound και να κουράσουμε περισσότερο το καρδιοαναπνευστικό μας σύστημα, πράγμα που μας κάνει τελικά  πιο δυνατούς.

Άρα το τρέξιμο στο περιστασιακό γρασίδι ωφελεί όσους θέλουν να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους σε αγωνιστικό επίπεδο. 

To πρόβλημα με το γρασίδι είναι η έλλειψη επιπεδότητας και τα πιθανά σημεία κινδύνου που μπορεί να καλύπτει όπως πέτρες, λακκούβες,τρύπες κλπ. Έτσι μπορεί να καταλήξει κανείς με τραβήγματα στους μύες ή κάποιο διάστρεμμα! Η ολισθηρότητα με τη βροχή αποτελεί επίσης ένα θέμα.

Καλό είναι πιστεύω να αποφεύγουν το γρασίδι όσοι πάσχουν από πελματική απονευρωσίτιδα γιατί η επιφάνεια είναι τέτοια που ταλαιπωρεί τους συνδέσμους της πελματικής περιτονίας!





Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!

Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας


https://www.facebook.com/totalfitness.christos
http://totalfitness-christos.blogspot.com/



5 comments:

  1. Με την άμμο τι ισχύει?
    Καλύτερα με αθλητικά παπούτσια στην άμμο ή ξυπόλητοι?
    Όσον αφορά ειδικά 1)τα σπριντ και 2)το χαλαρό τρέξιμο ενεργητικής αποκατάστασης (130 - 140 σφυγμοί) ποια είναι η ιδανική επιφάνεια και ποιοι οι κίνδυνοι για προπόνηση στην άμμο α)στην ακροθαλασσιά(υγρή και με κλίση) και β) μακριά από την θάλασσα(στεγνή, παχύ στρώμα και ιδιαίτερα απορροφητική)

    ReplyDelete
  2. Για την άμμο θα γράψω στο επόμενο και τελευταίο μέρος. Προσωπικά έχω καταλήξει να τρέχω με παπούτσια!Πολύ καλές ερωτήσεις!

    ReplyDelete
  3. Δεν καταλαβαίνω αυτο που λες στο γρασιδι, για το rebound σε μαλακη επιφάνεια..
    Οσο πιο σκληρη ειναι η επιφάνεια και δεν απορροφαει ενεργεια τοσο μεγαλύτερη δεν θα είναι και η αντίδραση?
    Μια μπάλα που σκάει στο τσιμέντο δεν παει πιο ψηλά από μια που σκάει σε χώμα?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Δεν το καταλαβαίνεις φίλε και έχεις δίκιο γιατί δεν το απέδωσα σωστά. Ευχαριστώ για την παρατήρηση!

      Delete