9.10.14

Η τεχνική rest-pause για μεγαλύτερα μυικά κέρδη (1)











Διαβάστε για άλλες προχωρημένες τεχνικές εδώ:


Drop sets: Βασικές τεχνικές και παραλλαγές (2)





H τεχνική rest-pause στα βάρη είναι ένας τρόπος αύξησης της έντασης σχεδιασμένος μόνο για προχωρημένους αθλητές που στην ουσία διασπά ένα σετ σε μικρότερα. Δεν συνιστάται για αρχάριους και νεόκοπους γιατί ξεπερνά σε βαναυσότητα ακόμη και την προπόνηση στα όρια της μυικής αστοχίας:



Για να δούμε λοιπόν πως λειτουργεί στην πράξη:


Πρώτα θα πρέπει να επιλέξουμε μια μυική ομάδα στην οποία θέλουμε να εστιάσουμε και να την πάμε ένα βήμα παρακάτω.

 Θα μπορούσαμε επίσης να επιλέξουμε μια ομάδα στην οποία υστερούμε με αποτέλεσμα να παρουσιάζουμε ανεπιθύμητες μυικές ασυμμετρίες.

Επειδή είναι όπως προείπαμε πρόκειται για ζόρικη τεχνική η χρήση της θα πρέπει να είναι περιστασιακή και να την περιορίζουμε σε μία μόνο άσκηση ανά προπόνηση  και όχι σε όλες τις προπονήσεις!

 Δοκιμάστε αρχικά για μια φορά την εβδομάδα και μετά πάτε στις δύο για διαφορετικές μυικές ομάδες. Πάνω στο μήνα κάντε ένα διάλειμμα 2-3 εβδομάδων πριν επανέλθετε.

Στη συνέχεια θα πρέπει να επιλέξουμε μια άσκηση για τη συγκεκριμένη μυική ομάδα!

 Καλύτερα προσφέρονται οι σύνθετες ασκήσεις δηλαδή κωπηλατικές,καθίσματα,πιέσεις κλπ.

Με δεδομένη τη δυσκολία του εγχειρήματος θα πρέπει να φροντίσουμε για κάποιο φίλο spotter ή ακόμη και να καταφύγουμε στην ασφάλεια των μηχανημάτων.

Όταν προσπαθεί κανείς να ξεπεράσεΙ τα  όρια της μυικής αστοχίας διατρέχει πάντα τον κίνδυνο να τραυματιστεί από την πτώση του βάρους ή και να παγιδευτεί κάτω απ' αυτό.

Εκτελούμε το σετ μας κανονικά έχοντας επιλέξει ένα βάρος που θα μας φέρει κοντά στα όρια της μυικής αστοχίας στις τελευταίες 1-2 επαναλήψεις.
 Αφήνουμε το βάρος κάτω για δέκα δευτερόλεπτα το πολύ! 
Αν το αφήσουμε περισσότερο στην ουσία μιλάμε για δύο διαφορετικά σετ και η τεχνική χάνει κάτι από τη δυσκολία της και συνάμα όμως κι από την αποτελεσματικότητά της!


Θα επανέλθω σύντομα με το δεύτερο μέρος! Έως τότε:


Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!

Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας


https://www.facebook.com/totalfitness.christos
http://totalfitness-christos.blogspot.com/


No comments:

Post a Comment