10.4.15

Αμύγδαλα ωμά: Πολύτιμος σύντροφος για όσους γυμνάζονται! (2)








Διαβάστε επίσης:


Αμύγδαλα ωμά: Πολύτιμος σύντροφος για όσους γυμνάζονται!



3. Τα αμύγδαλα έχουν πολύτιμες πρεβιοτικές ίνες στη φλούδα τους

Οι πρεβιοτικές ίνες ή πρεβιοτικά είναι στην ουσία υδατάνθρακες που δεν μπορούν να πεφθούν κι αποτελούν μια πολύ καλή τροφή για τα προβιοτικά που περιέχει το πεπτικό μας σύστημα. Τα ενισχύουν και τα βοηθούν να πολλαπλασιαστούν.

Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί οργανισμοί - σε αντίθεση με τα πρεβιοτικά - και θεωρούνται σαν τα καλά βακτήρια του οργανισμού. 

Προβιοτικά μπορούμε να πάρουμε κι από τροφές όπως το γιαούρτι και το κεφίρ που θεωρούνται τροφές κατάλληλες για την ενίσχυση της καλής μικροχλωρίδας του πεπτικού.

 Μεγάλη συγκέντρωση προβιοτικών θεωρείται ότι προφυλάσσει από καταστάσεις όπως διάρροιες,φλεγμονές,σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου κλπ και γι αυτό όσοι πάσχουν από τέτοια ή ανάλογα φαινόμενα θα πρέπει να δουν το πράγμα από πολύ κοντά!
Επίσης ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα!

Έτσι λοιπόν συνιστάται η κατανάλωση των αμυγδάλων με τη φλούδα τους και όχι χωρίς αυτήν όπως οι ποικιλίες περλέ που κυκλοφορούν στη αγορά!

Η φλούδα όμως περιέχει και φυτικό οξύ / ΙP-6 / ινοσιτολικό εξαφωσφατίδιο, το οποίο θεωρείται αντιθρεπτικό στοιχείο με την έννοια ότι όταν μπαίνει στον οργανισμό δεσμεύει πολύτιμα ανόργανα στοιχεία όπως ασβέστιο,ψευδάργυρο,σίδηρο,μαγνήσιο κλπ τα οποία δεν επιτρέπει να απορροφηθούν από το έντερο οδηγώντας έτσι τον οργανισμό σε σοβαρές ελλείψεις.

Μια συνηθισμένη κι αρκετά αποτελεσματική μέθοδος για τη μείωση του φυτικού οξέος στη φλούδα των αμυγδάλων είναι να τα μουλιάζουμε σε χλιαρό νερό, με ελάχιστο αλάτι γύρω στις 12 ώρες με μια αλλαγή νερού - αν αυτό είναι εφικτό - στις 6 ώρες.

 Μετά μπορούμε να τα απλώσουμε στον ήλιο για στέγνωμα ή να τα βάλουμε για 20' στο φούρνο στους 75 βαθμούς χωρίς την προσθήκη αλατιού και οποιουδήποτε είδους λαδιού. Αυτό που θέλουμε να αποφύγουμε με το στέγνωμα είναι ο κίνδυνος του μουχλιάσματος.

Κι αν δεν τα μουλιάσουμε;;

Aν τα αμύγδαλα τρώγονται μεμονωμένα σαν σνακ και σε μικρές ποσότητες θεωρώ ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. 


4. Οι φλούδες επίσης των αμυγδάλων περιέχουν πολύτιμες και μοναδικές φλαβονοειδείς ουσίες που σε συνδυασμό με τη βιταμίνη Ε του καρπού δίνουν ένα πανίσχυρο αντιοξειδωτικό συνδυασμό!

Αυτό είναι ένα ακόμη παράδειγμα των πολύτιμων και μοναδικών συνεργειών που υπάρχουν στις πλήρεις ανεπεξέργαστες τροφές και τις οποίες συνέργειες δεν μπορεί κανείς να βρει σε συμπληρώματα!

Τα δύο μαζί λοιπόν αυτά μικροστοιχεία βρέθηκε ότι αυξάνουν πάνω από 50% την αντίσταση της κακής χοληστερίνης σε οξείδωση! 

Κάτι πολύ σημαντικό όσον αφορά στην υγεία της καρδιάς!


5. H κατανάλωση αμυγδάλων και γενικά ξηρών καρπών έχει διαπιστωθεί από πολλές μελέτες ότι οδηγεί σε μείωση του σωματικού βάρους

Η μείωση αυτή οφείλεται στον κορεσμό που δίνουν οι ξηροί καρποί με συνέπεια να καταναλώνει κανείς λιγότερες θερμίδες σε ημερήσια βάση! 

Η εμπειρία μου πάντως λέει ότι όταν τρως πολλούς ξηρούς καρπούς παχαίνεις! 

Συνιστώ λοιπόν μια ημερήσια κατανάλωση max 40γρ ημερησίως για ένα άτομο των 75 κιλών! 

 Για να βρείτε την κατάλληλη ποσότητα για σας κάντε μια απλή μέθοδο των τριών.

Να τονίσω ότι όλες οι έρευνες που έχουν γίνει με ολιγοθερμιδικές και ισοθερμιδικές δίαιτες έχουν καταδείξει ότι αυτές που περιέχουν μεγαλύτερες ποσότητες αμυγδάλων καταλήγουν πάντα σε μεγαλύτερη απώλεια βάρους σε σύγκριση με αυτές που περιέχουν περισσότερους σύνθετους υδατάνθρακες και προφανώς αυτό έχει σχέση με τη τροφική θερμογένεση.

Και τελευταίο αλλά όχι έσχατο, τα αμύγδαλα βοηθάνε πολύ με τη παραγωγή ενέργειας στα μιτοχόνδρια όλους αυτούς που γυμνάζονται συστηματικά!



Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!


Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας

No comments:

Post a Comment