21.6.15

Yψηλή CPK μετά την άσκηση: Τι μπορεί να σημαίνει; Πόσο σοβαρό είναι;






H CPK, η  κινάση κρεατίνης ή φωσφοκινάση κρεατίνης,είναι ένα ένζυμο - δηλαδή μια πρωτεΐνη καταλυτικής δράσης - που βρίσκεται κυρίως στους σκελετικούς μύες,στο μυοκάρδιο και σε μικρότερες ποσότητες και στον εγκέφαλο. 

Χρησιμοποιείται από τον οργανισμό για την παραγωγή ενέργειας. Βοηθά στη μεταφορά του φωσφόρου από τη φωσφοκρεατίνη στη διφωσφορική αδενοσίνη έτσι ώστε να σχηματιστεί η τριφωσφορική αδενοσίνη ( ATP) που αποτελεί το ενεργειακό νόμισμα του οργανισμού μας.

Η φυσιολογικές της τιμές είναι στο περίπου: ( λέω στο περίπου γιατί γι αυτά τα πράγματα δεν υπάρχει καθολική αποδοχή)

50-170 U/L για τους άντρες και
30-140 U/L για τις γυναίκες

Όπως πιθανά γνωρίζετε η έντονη άσκηση δημιουργεί τραυματισμούς στις μυικές ίνες κι αυτός είναι ένα τρόπος να αναπλάθονται ισχυρότερες!
 Η διαδικασία δηλαδή του τραυματισμού τους αυτού είναι αναμενόμενη,φυσιολογική και προβλέψιμη.

Όταν λύεται η συνέχεια της μεμβράνης ενός μυικού κυττάρου το περιεχόμενο του είναι φυσιολογικό να απελευθερώνεται στην κυκλοφορία. 
Η  CPK, είναι ο πιο ευαίσθητος δείκτης μυικής βλάβης και η συγκέντρωση της στο αίμα, μας δίνει μια αξιόπιστη εικόνα σχετικά με το τι γίνεται στο σώμα μας από πλευράς μυικών βλαβών!

Είναι λογικό μετά από βαριές προπονήσεις η CPK να ανεβαίνει και μερικές φορές πάρα πολύ. 
Οι τριαθλητές π.χ. μετά από ένα τρίαθλο μπορεί ν' ανεβάσουν χωρίς συνέπειες για τα νεφρά τη CPK τους στις 20000 U/L!!! 

  Οι υψηλές τιμές μπορούν να διαρκέσουν αρκετές μέρες ή και εβδομάδες, με το peak κάπου στις 24 ώρες! 
Μετά συνήθως κατεβαίνουν στα φυσιολογικά επίπεδα αν κι έχουν βρεθεί αρκετά υγιή άτομα που έχουν μόνιμα και μακροπρόθεσμα, υψηλότερες από τις συνήθεις τιμές.

Οι τύποι άσκησης που ανεβάζουν περισσότερο τη CPK είναι οι μαραθώνιοι,το τρέξιμο σε κατωφέρειες και τα βάρη. Οι δύο τελευταίοι τύποι περιέχουν έκκεντρες συστολές οι οποίες και δημιουργούν τις μεγαλύτερες βλάβες στους μυϊκούς ιστούς.

Η αφυδάτωση και οι υψηλές θερμοκρασίες αποδεδειγμένα επιδεινώνουν τις συνέπειες!


 Έκκεντρη κίνηση  έχουμε όταν επιμηκύνεται ο μυς!

 Για παράδειγμα όταν κατεβαίνουμε σκαλιά ο τετρακέφαλος επιμηκύνεται και όταν τα ανεβαίνουμε,βραχύνεται. 
Επίσης όταν ανεβάζουμε τα βάρη στις κάμψεις δικεφάλων ο δικέφαλος βραχύνεται ενώ όταν τα κατεβάζουμε επιμηκύνεται!

Όσοι κάνετε οργανωμένο bobybuilding θα γνωρίζετε ότι πολλοί έμπειροι bodybuilders κάνουν κάποια θανατηφόρα σετ μόνο με έκκεντρες κινήσεις υποβοηθούμενοι από κάποιον spotter για την ομόκεντρη φάση.



Σχετική με το CPK είναι και μια λέξη που θα την ακούτε όλο και πιο συχνά στο μέλλον: Η ραβδομυόλυση,μια πολύ σοβαρή αλλά σπάνια ασθένεια που κακώς έχει συνδεθεί με το crossfit.
 Προέρχεται από εκτεταμένης φύσης καταστροφή  μυικών κυττάρων και την αποδέσμευσή του περιεχομένου τους στην κυκλοφορία του αίματος!

Μιλάμε εδώ για τη ραβδομυόλυση που προέρχεται από αθλητική υπερπροσπάθεια για να την αντιδιαστείλουμε από τη ραβδομυόλυση που προέρχεται από δεκάδες άλλες αιτίες. 

H   ραβδομυόλυση λοιπόν είναι συνδεδεμένη με πολύ υψηλή  CPK όπως και με υψηλά επίπεδα μυοσφαιρίνης στο αίμα και στα ούρα που αποτελούν και τον πιο εύκολο τρόπο διάγνωσής της.


Αλλά περισσότερα και πολύ χρήσιμα για τη  CPK και τη ραβδομυόλυση στην επόμενη ανάρτηση.


Τέλος του 1ου μέρους



Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!


Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας




5 comments:

  1. Εγώ είχα αυξημένη CPK από...στατικό ποδήλατο!!!

    ReplyDelete
  2. κυριε Χρηστο..συγχαρητηρια για τα αρθρα σας.. θα σας ηταν ευκολο στα επομενα αρθρα, να αναρτησετε ενα προγραμμα με ασκησεις σωματικου βαρους? (ελξεις, καμψεις, σκουωτ, κοιλιακους)..κατι αναλογο με callisthenics..πηγαινω σε μια παιδικη χαρα καθε μερα, αλλα θα ηθελα ενα προγραμμα να ακολουθω...! σας ευχαριστω εκ των προτερων..!

    ReplyDelete
  3. Πάνε στο Νοέμβριο του 2009 όπου υπάρχουν ασκήσεις με το σωματικό βάρος!

    ReplyDelete
  4. Καλημέρα σου Χρήστο. Έκανες πολύ καλά που ανέβασες άρθρο για την ραβδομυώληση (σου είχα ζητήσει σε παλαιότερο άρθρο να γράψεις σχετικά).
    Αν και σπάνια (δεν είναι ασθένεια, αλλά αποτέλεσμα αμέλειας/αφέλειας, θα τη χαρακτήριζα), είναι όντως επικίνδυνη. Κυρίως για τα νεφρά. Προσωπικά για τους λόγους που γράφω στην παρένθεση, είχα ανεβάσει 28.000 cpk και είχαν πρηστεί οι δικέφαλοί μου (όχι το κλασσικό ωραίο πρήξιμο. Το πρήξιμο του τραυματισμού εννοώ). Και δε λύγιζαν οι αγκώνες μου. Όπως καταλαβαίνεις, 5-6 ημέρες νοσηλεύτηκα...

    Προσοχή στις υπερβολές λοιπόν και μη βιάζεστε για το αποτέλεσμα...

    ReplyDelete
  5. Εχω μονιμα ανεβασμενη Cpk μεταξυ 500-800 εδω και χρονια και μου ειπαν οτι ειναι απο τον θυροειδη ασχετα που ειναι σωστα ρυθμισμενος και κανω βαρη.

    ReplyDelete