17.7.16

Σημάδια ότι η προπόνησή σας με sprint ήταν αποτελεσματική! (2)







Διαβάστε επίσης:


Σημάδια ότι η προπόνησή σας με σπριντ πήγε μια χαρά! (1)



Άλλο ένα καλό σημάδι είναι το ευφορικό συναίσθημα που φέρνουν οι ενδορφίνες και τα σπριντ είναι ότι καλύτερο  για την έκλυση των ενδορφινών.

 Υπολογίζεται ότι χρειάζονται περίπου 15' σκληρής διαλειμματικής για να υπάρξει μεγάλη έκλυση ενδορφινών, ωστόσο εγώ το νιώθω πιο μπροστά - συνήθως μετά από 10' - δηλαδή μετά το 5ο σπριντ. Δεν συμβαίνει με την ίδια ένταση σε όλους και δεν είναι το ίδιο σε όλες τις προπονήσεις.

Οι ενδορφίνες είναι φυσικά οπιοειδή που βοηθάνε στη γρηγορότερη αποκατάσταση του οργανισμού μετά από σκληρή άσκηση και σε κάνουν να αισθάνεσαι υπέροχα χωρίς να δημιουργούν τον παραμικρό εθισμό. 

Αλλά τις μαθαίνεις και ποντάρεις σ' αυτές και τις θεωρείς κάτι σαν μια αμοιβή για την εργώδη προσπάθεια που καταβάλλεις.

 Αυτό δεν μπορεί να γίνει σε γυμναστήριο γιατί οι ταχύτητες που πρέπει να αναπτύξει κανείς είναι πολύ μεγάλες. 

Στον διάδρομο όσο γρήγορα κι αν τρέχεις είσαι σαν ένα αεροπλάνο έτοιμο να απογειωθεί και που όμως παραμένει καθηλωμένο και δεν απογειώνεται ποτέ.

Σίγουρα οι περισσότεροι δεν έχετε νιώσει αυτό το συναίσθημα είτε γιατί ηθελημένα δεν σπριντάρετε είτε γιατί δεν μπορείτε να πιάσετε τέτοιες εντάσεις. 

Πάντως είναι κάτι που αξίζει τον κόπο, μια μεγάλη ανταμοιβή γι' αυτούς που γυμνάζονται σκληρά κι αξίζει να αποτελέσει τον επόμενό σας στόχο.

Tο να μένεις ξέπνοος στο τέλος του σπριντ είναι θετικό σημάδι γιατί πυροδοτεί την έκλυση των κατεχολαμινών αδρεναλίνης, νοραδρεναλίνης και ντοπαμίνης, πράγμα που σημαίνει μεγαλύτερη λιπόλυση / κινητοποίηση ελεύθερων λιπαρών οξέων.

 Η αίσθηση του καψίματος των μυών που φέρνει η υπερπροσπάθεια ενός σπριντ και οφείλεται σε συγκέντρωση του γαλακτικού οξέος, ή καλύτερα των ιόντων υδρογόνου που προέρχονται από τη διάσπασή του, είναι καλό σημάδι γιατί προοιωνίζεται την έκλυση της πολύτιμης αυξητικής ορμόνης.

Την έκλυση της αυξητικής ορμόνης δεν μπορεί κανείς να τη νιώσει της ώρα που εκτυλίσσεται όπως συμβαίνει μα τις ενδορφίνες. Μπορεί όμως να την καταλάβει σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα με τις αλλαγές που βλέπει πάνω του, αλλαγές όπως:

- βελτίωση της σωματικής του σύνθεσης που δεν μπόρεσε να πετύχει με τα βάρη και την κλασσική αερόβια

- καλύτερο ύπνο αν είχε προβλήματα

- βελτιωμένες σεξουαλικές επιδόσεις

- δυνατότερο ανοσοποιητικό σύστημα

- καλύτερες νοητικές λειτουργίες. 


Yιοθετήστε τις προπονήσεις με σπριντ και απολαύστε τα πολλαπλά πλεονεκτήματά τους. Απλά πάτε σταδιακά αν είστε ασυνήθιστοι γιατί είναι στρεσογόνες και επικίνδυνες για τους άμαθους.



Να είστε υγιείς, αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!


Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας



2 comments:

  1. Με τις εντασεις που ανεβαινουν στο κροσφιτ υπαρχει το ιδιο αποτελεσμα;

    ReplyDelete
  2. Σε καμία περιπτωση!

    ReplyDelete