13.8.16

Διαλειμματική / διαλείπουσα νηστεία: Πιθανά οφέλη,πρακτικές εφαρμογές και σημεία προσοχής (1)










Η διαλειμματική / διαλείπουσα νηστεία είναι ένας τρόπος διατροφής που προτείνεται από αρκετούς ειδικούς του χώρου σαν λύση για την απώλεια βάρους και ειδικότερα κοιλιακού λίπους αλλά πολλοί δίνουν προεκτάσεις και στη μείωση του οξειδωτικού στρες και της χρόνιας φλεγμονής, στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2,της ασθένειας του Αλτσχάιμερ και του καρκίνου, στην υγεία της καρδιάς και του μυαλού, και στη μακροζωία.

Πέρα από τις καλοπροαίρετες πληροφορίες αυτού του άρθρου θα είναι καλό να κάνετε τη δική σας έρευνα και βέβαια να συζητήσετε το θέμα με τον διαιτολόγο σας.


Τι ακριβώς είναι η διαλειμματική νηστεία;

Είναι ένα σχήμα χρονικής εναλλαγής στη πρόσληψη τροφής. Για κάποιες ώρες δεν τρως τίποτα ή σχεδόν τίποτα - μπορείς συνήθως να πεις ένα καφέ χωρίς ζάχαρη - και μετά παίρνεις την ημερήσια θερμιδική πρόσληψη μέσα σε μια περίοδο κάποιων ωρών.

Αν και τα σχήματα αυτά είναι άπειρα και με μικροδιαφορές μεταξύ τους, το πιο συνηθισμένο είναι αποχή για 14-16 ώρες και μετά λήψη τροφής τις επόμενες 8-10.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι παραλείπεις το πρωινό και το δεκατιανό, δηλαδή πας από το δείπνο κατ' ευθείαν στο μεσημεριανό.

Είμαι οπαδός των μικρότερων και συχνότερων γευμάτων αλλά ποτέ δεν ήμουν δογματικός. 

Δεν γουστάρω να είμαι με το ρολόι στο χέρι όπως και δεν ασπάζομαι το δόγμα του πρωινού. Οι ανοχές του οργανισμού είναι τεράστιες και ο καθένας μας είναι  υπεύθυνος για το fine tuning χωρίς να παρασύρεται από δήθεν ρηξικέλευθες θεωρίες και μόδες που κρατάνε για λίγους μήνες.

Είναι πολύ περίεργο το ότι ενώ οι πάντες ξέρουν το 95% για το τι είναι σωστό σχετικά με την άσκηση και τη διατροφή, οι περισσότεροι εν τούτοις να ψάχνουν μανιωδώς για "καινοτόμες", εξωτικές λύσεις.

Όχι ότι η διαλειμματική / διαλείπουσα νηστεία εμπίπτει στην κατηγορία αυτή, κάθε άλλο!
 Έχει βάση! Και συμπαθώ πολύ όλες τις θεωρίες που είναι αποσυνδεδεμένες με το χρήμα και το κέρδος και θέλω να τις ψάχνω περισσότερο και συχνά να τις εφαρμόζω και στον εαυτό μου.

Και τρελαίνομαι όταν κάποιοι παίρνουν αυτήν τη θεωρία και την διαφοροποιούν κατά 1%,της κολλάνε μια ετικέτα και προσπαθούν να βγάλουν χρήματα από αυτό.


Mερικές άλλες από τις πιο γνωστές διαλειμματικές νηστείες είναι:

- Eat Stop Eat του Brad pilon

Xoντρικά μιλάει για 1-2 24ωρες αποχές από το φαγητό μέσα στην εβδομάδα.

- Warrior diet - δίαιτα του πολεμιστή του Ori Hofmekler

Για μια περίοδο 20 περίπου ωρών η πρόσληψη της τροφής είναι εξαιρετικά περιορισμένη - φρούτα, λαχανικά, χυμοί, κάποια πρωτεΐνη - και το σύνολο σχεδόν της θερμιδικής λήψης γίνεται σε ένα παράθυρο 4 ωρών αρχίζοντας από λαχανικά, πρωτεΐνη και καλά λίπη και συμπληρώνοντας αν χρειαστεί με άλλους υδατάνθρακες.

Δεν αναφέρω άλλες γιατί πραγματικά δεν έχουν τέλος.

Θα εστιάσω την προσοχή μου στην πρώτη μέθοδο - αποχή 16 ωρών - γιατί τη βρίσκω πιο ρεαλιστική. Την εφαρμόζω από τη Δευτέρα 8/8 και φυσικά θα σας ενημερώσω για τα αποτελέσματά της πάνω μου.

Περισσότερα όμως στο 2ο μέρος



Έως τότε:
Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!

Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας


https://www.facebook.com/totalfitness.christos
http://totalfitness-christos.blogspot.com/














22 comments:

  1. Γεια σου Χρηστο κ σευχαριστω για ολα τα μυστικα του φιτνες που μοιραζεσαι μαζι μας.Σε οτι αφορα την διαλλειματικη νηστεια επειδη την ακολουθω(οχι πιστα) εδω κ 2 μηνες περιπου εχω να πω τα εξης:
    1 Εχω δει διαφορα στο ποσοστο λιπους λογω κ μειωσης της ημερησιας προσληψης θερμιδων
    2 Επιτελους δεν χρειαζεται να τρωω τυροπιτοειδη στη δουλεια η να ετοιμαζω ολοκληρα γευματα απ το σπιτι..Παιρνω μαζι μου μονο λιγα φρουτα
    3 Απιστευτη ενεργεια π δεν την περιμενα οταν κανω πρωινη προπονηση με αδειο στομαχι
    4 Ο καφες βοηθαει πολυ στην ανιμετωπιση της πεινας το πρωι
    5 Μου μενει η εντυπωση πως αποτοξινωνω τον οργανισμο μου μη τρωγοντας για 14 ωρες την ημερα.
    Αυτα απο εμενα ελπιζω να σ αρεσει το ιδιο κ περιμενω την κριτικη σου μετα την εφαρμογη της.Δημητρης

    ReplyDelete
    Replies
    1. Όλα όσα αναφέρεις είναι λογικά και αναμενόμενα. Για την αποτοξίνωση έχεις απόλυτο δίκιο!

      Delete
  2. Αναμένω τα δικά σου αποτελέσματα. Σε μένα όταν την ειχα κάνει, είχε κάποιο αποτέλεσμα. Βέβαια η αλήθεια είναι ότι αν προσέχεις την ποσότητα του φαγητού (πέρα από την ποιότητα) χανεις βάρος. Καλή επιτυχία

    ReplyDelete
    Replies
    1. Βέβαια,έτσι είναι. Με τον μέχρι τώρα τρόπο διατροφής μου άλλωστε δεν είχα θέμα.

      Delete
  3. Χρηστο κι εγω την ακολουθησα πριν το καλοκαιρι για να χασω μερικα κιλακια γυρω απ'τη μεση.ειναι εξαιρετικη και βοηθαει ιδιαιτερα στην απωλεια λιπους.το καλο ειναι οτι μπορει να την προσαρμοσει ο καθενας στον τροπο ζωης του,πχ. εγω την ημερα που θα κανω,τρωω ολα τα γευματα μου μεχρι τις 3 το μεσημερι. Ετσι εχω ενα 16ωρο μεχρι στις 7 το πρωι που σηκωνομαι για πρωινο. Συν οτι εκμεταλλευομαι και το ωκταωρο του υπνου. Και δεν την κανω 7 ημερες την εβδομαδα,γιατι ειναι τοσο αποτελεσματικη που και με 3-4 μερες τη βδομαδα εχεις αποτελεσματα. Αν μια μερα εχω πχ δουλεια και ειμαι εξω μεχρι το βραδυ,βολευει στο να την κανω εκεινη την ημερα. Εν ολιγης,ειναι μια διαιτα που προσαρμοζει ευκολα ο οποιοσδηποτε στον τροπο ζωης του,και χωρις ιδιαιτερο κοπο μπορει να δει σημαντικα αποτελεσματα!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ο τρόπος που την κάνεις είναι ακόμη πιο αποτελεσματικός. Παραλείπεις το δείπνο αντί για το πρωινό κι αυτό είναι καλύτερο.

      Delete
    2. καλησπερα Χρηστο νομιζω οτι εδω κανεις λαθος, ο σκοπος της συγκεκριμενης διαιτας ειναι οτι χρειαζεσαι ολα τα θρεπτικα συστατικα της διατροφη σου ππριν τον υπνο,επειδητο σωμα σου αναρωνει οταν κοιμομστε, greetings from sydney antonis

      Delete
    3. Xαιρετισμούς φίλε! Διαφωνούμε αλλά ας είμαστε καλά πάνω απ' όλα!

      Delete
  4. Την εφαρμόζω 3 μήνες τώρα και εκτός του ότι είναι πολύ βολικό το να μην έχω να κουβαλάω τάπερ στην δουλειά πια, βλέπω και καλά αποτελέσματα στην απώλεια σωματικού λίπους. Να πω την αλήθεια στην αρχή ήμουνα λίγο επιφυλακτικός αλλά τώρα μου αρέσει πολύ και θα το συνεχίσω.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ναι είναι σημαντικό να μην σε απασχολεί το φαγητό στη δουλειά!

      Delete
  5. Ρε φίλε μόνο εσύ θα μπορέσεις να με πείσεις για κάτι τέτοιο πραγματικά το βλέπω πολύ αρνητικά.... Το όλο project...... Φιλικά Αλέξης

    ReplyDelete
  6. Δεν προσπαθώ να πείσω κανένα. Γεγονότα αναφέρω και ο καθένας κρίνει. Το σίγουρο είναι ότι η διαλειμματική νηστεία δεν είναι μια ακόμη μόδα,είναι κάτι που έχει βάση και νόημα.

    ReplyDelete
  7. Λάθος το όλο άρθρο βασισμένο σε θεωρίες τύπου δίαιτα του κ ντουκαν. Φάτε κανονικά και πάνω από όλα χωρίς να έχετε αίσθηση πείνας κατά την διάρκεια της ημέρας.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Να είσαι καλά φίλε που μας λες τα σωστά!

      Delete
  8. Ξεκίνησα πριν 3 εβδομάδες.Τρώω 8-4 το μεσημερι.Δίνει φοβερή ενεργεια.Αναμένω τα υπόλοιπα αποτελέσματα.Την χαλάω καμία φορά το βραδυ που σχολαω κατά τις εννέα με λίγα αμύγδαλα.Νιώθω τελείως διαφορετική κ συνεχίζω...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Αυτό που κάνεις είναι το καλύτερο και το πιο δύσκολο. Αρκεί να αντέξεις.

      Delete
  9. Σ ευχαριστώ πολύ Χρήστο.

    ReplyDelete
  10. Καλησπερα να ρωτησω σε εγκυο γυναικα να υποθεσω αυτο το ειδος διατροφης απαγορευεται η οχι;; γιατι διαβαζω πως δινει ενεργεια και θα με ενδιεφερε.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Δεν θα το επιχειρούσα με τίποτα!!

      Delete
  11. 8/9/2018 ξεκινησα και εγω...προς το παρον παω καλα πιστευω...φαγητο με μετρο απ τις 13:00-21:00...πρωτες μερες αρκετο το αισθημα της πεινας...οσο παει μερα με την μερα νιωθω καλυτερα...σ ευχαριστουμε για τις συμβουλες Χρηστο...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Τίποτα φίλε,να είσαι καλά!

      Delete