9.9.16

Κετογονική / κετογενής δίαιτα: Βασικές γνώσεις (1)








Η κετογονική δίαιτα - μπορείτε να την βρείτε και σαν κετογόνα,κετονική ή και κετογενή - είναι στην ουσία μια δίαιτα που βασίζεται στη λήψη πολύ χαμηλών ποσοτήτων υδατανθράκων. 

Είναι γνωστή για πάνω από 90 χρόνια και ο αρχικός της στόχος ήταν η μείωση και ο έλεγχος των κρίσεων σε παιδιά με επιληψία. Αυτό φαινόταν εφικτό με την αύξηση του επιπέδου των κετονών που παράγονται σε μια τέτοια δίαιτα.

Σημειωτέον ότι πρόκειται για δίαιτα που πρέπει να γίνεται γενικά για περιορισμένα χρονικά διαστήματα και πάντα με την παρακολούθηση γιατρού και διατροφολόγου και σαφώς το άρθρο αυτό δεν έχει την πρόθεση να υποκαταστήσει με κανένα τρόπο τους ειδικούς επιστήμονες.

Διευκρινίζεται ότι δεν υπάρχει αυτό που λένε " η καλύτερη δίαιτα". 
Το ποια δίαιτα είναι καλύτερη εξαρτάται από το ποιος την κάνει,τι στόχους έχει και τι φάση περνάει.

Στις μέρες μας συνηθίζεται να γίνεται - για τι άλλο; - για απώλεια βάρους αλλά είναι και πολλοί που την κάνουν για περισσότερη ενέργεια,αρθρώσεις χωρίς πόνους,καλύτερο προφίλ λιπιδίων αλλά και για την καταπολέμηση των ημικρανιών. 

Ειδικά για τις ημικρανίες θα πρότεινα να δοκιμάσετε την πλήρη αποχή από τη γλουτένη και αν αυτό δεν πιάσει και από την καζεΐνη. Δεν χάνετε τίποτα να δοκιμάσετε και ίσως να κερδίσετε πάρα πολλά.

Η κετογενική δίαιτα είναι πλούσια σε λίπη - γνωρίζουμε ήδη ότι η λιποφοβία ανήκει σε περασμένες δεκαετίες - περιέχει αρκετή / επαρκή πρωτεΐνη και ελάχιστους υδατάνθρακες.

Αν και τίποτα - το τονίζω εμφατικά - δεν είναι γραμμένο σε πέτρα μια συνήθης ποσόστωση των μακροθρεπτικών στοιχείων σε μια κλασσική κετογονική δίαιτα είναι : Λ - Π - Υ: 75% - 25% - 5%.

Αυτό σημαίνει ότι μόνο το 5% των θερμίδων μας θα πρέπει να προέρχεται από υδατάνθρακες και άρα σε μια δίαιτα των 2000 θερμίδων μόνο 100 θερμίδες δικαιούμαστε να πάρουμε από υδατάνθρακες δηλαδή 25γρ.

Αν σκεφθούμε ότι:

 100γρ πατάτες περιέχουν 17γρ υδατάνθρακες

100γρ καστανό ρύζι περιέχει 23γρ υδατάνθρακες

100γρ μπρόκολο περιέχει 7γρ υδατάνθρακες

οι υπάρχουσες επιλογές σε υδατάνθρακες καθίστανται μάλλον προφανείς. 

Η κύρια πηγή υδατανθράκων είναι τα λαχανικά και μάλιστα τα ινώδη. 

Γενικά ξεχνάμε τα φρούτα,τα όσπρια,τα αμυλώδη λαχανικά,το ρύζι και βέβαια εννοείται ότι ούτε λόγος για αλεύρια και ζάχαρες.

Oι ποσότητες αυτές των υδατανθράκων είναι αυτές που θα φέρουν το άτομο σε κατάσταση κέτωσης - καμία απολύτως σχέση με την κετοξέωση - αν και είναι ελαφρά διαφορετικές για κάθε άτομο.

 Για την κέτωση και άλλα πολλά θα μιλήσουμε στο 2ο μέρος. Έως τότε:


Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!


Χρήστος Στρογγύλης

Φίλος και συνοδοιπόρος σας


https://www.facebook.com/totalfitness.christos
http://totalfitness-christos.blogspot.com/




1 comment:

  1. για κάποιον που δεν καταναλώνει καθόλου γαλακτοκομικα αμεσως φεύγουν atkins, dukan. εγω ξεκινάω από αυριο την διαλ. νηστεία. πιο πολύ μου ταιριάζει αυτή. 16 ώρες νηστεία.

    ReplyDelete