11.9.16

Κετογονική / κετογενής δίαιτα: Για ποιους συνιστάται - για ποιους όχι! (3)





Διαβάστε επίσης:


Κετογονική / κετογενής δίαιτα: Τι ακριβώς είναι η κέτωση; (2)


H κετογονική / κετογενής δίαιτα δεν είναι μια δίαιτα της πλάκας / του συρμού και δεν είναι για όλους. Όσοι την κάνουν θα πρέπει να παρακολουθούνται και κατά την ταπεινή μου άποψη να μη την ακολουθούν για πάνω από 3 μήνες. 

Εδώ απλά αφήνουμε τα εικαζόμενα πολλαπλά οφέλη σε θέματα υγείας και ασχολούμαστε με την απώλεια βάρους / λίπους.


Είναι κατάλληλη για όλους;;

Tίποτα δεν είναι κατάλληλο για όλους! 

 Κάθε άτομο είναι διαφορετικό και αντιδρά διαφορετικά στα ίδια πρωτόκολλα διατροφής. 
Ότι είναι κόλαση για έναν μπορεί να αποτελέσει παράδεισο για κάποιον άλλο.

Φαίνεται πολύ καλή για παχύσαρκους με ΔΜΣ από 35 και πάνω,για διαβητικούς τύπου 2 και για όσους πάσχουν από μεταβολικό σύνδρομο. Ένα γρήγορο χάσιμο βάρους παρ' όλο ότι οφείλεται σε αποβολή νερού μπορεί να λειτουργήσει καλά σαν αρχική παρακίνηση.

Από την άλλη δεν φαίνεται να ταιριάζει σε αθλητές, bodybuilders και σε ανθρώπους με χαμηλό  ΔΜΣ (κάτω από 21-22 περίπου). 

Όσοι κάνουν προγράμματα κάνω από 30'-45' θα δυσκολευτούν λιγότερο.
Ενώ δεν είναι όπτιμουμ για κέρδος μυικής μάζας από την άλλη μεριά δεν υπάρχουν και παράμετροι ισχυρής συσχέτισης με απώλεια μάζας.

Δεν είναι κατάλληλη για παιδιά όπως και επίσης και γυναίκες σε κύηση ή γαλουχία αλλά και για όσους έχουν υποστεί βαριατρικές επεμβάσεις.

Προσοχή σε όσους έχουν θέματα με πάγκρεας,χολή,πέτρες νεφρών,δυσκοιλιότητα,προβλήματα στο μεταβολισμό των λιπών και παίρνουν συγκεκριμένα φάρμακα. Δεν κάνουν τίποτα χωρίς να πάρουν πρώτα τη συμβουλή ειδικού!!

Για όσους είναι fit,γυμνάζονται συστηματικά,τρώνε καθαρά κι ελέγχουν το βάρος τους άνετα, δεν βλέπω κανέναν απολύτως λόγο να μπλέξουν με μια κετογονική δίαιτα. 

Αντίθετα βλέπω το λόγο για να μειώσουν τους υδατάνθρακες τους χωρίς να τους ρίξουν επ' ουδενί κάτω από το 25-30%.

Αυτό θα μπορούσε να είναι μια τροποποιημένη κετογονική δίαιτα.

Αυτή η μείωση των υδατανθράκων ίσως να είναι η χρυσή τομή ανάμεσα σε φουλ ενέργεια και λήψη αντιοξειδωτικών στοιχείων από τη μια και σε καλύτερες σωματικές συνθέσεις από την άλλη.

Κανείς π.χ. δεν έχασε από το να περιορίσει τα φρούτα ή το γάλα - αν θεωρείται ότι τρώει πολλά. Ή μάλλον μπορεί να χάσει το επίμονο λίπος από την κοιλιά.... 

Και κάτι πολύ βασικό! 

Το από που ξεκινάς έχει θεμελιώδη σημασία. Θέλω να πω ότι αν η κετογενής δίαιτα σε αναγκάσει να κόψεις τους junk υδρογονάνθρακες,καλώς να ορίσει! Μόνο καλό θα δεις από αυτό. Αν όμως ξεκινάς από μια άψογη διατροφή,το πράγμα διαφέρει πολύ.

Eπειδή μιλάμε για μια δίαιτα αποβολής νερού όσοι την ακολουθούν θα πρέπει να ενυδατώνονται καλά κι επίμονα όπως και να καταναλώνουν τροφές πλούσιες σε ηλεκτρολύτες-κλειδιά όπως το μαγνήσιο,το κάλιο και το νάτριο.


Αλλά περισσότερα για το τι πρέπει να τρώμε σε μια κετογονική δίαιτα θα γράψω  στα επόμενα μέρη.Έως τότε:


Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!


Χρήστος Στρογγύλης

Φίλος και συνοδοιπόρος σας


https://www.facebook.com/totalfitness.christos
http://totalfitness-christos.blogspot.com/




1 comment:

  1. Είναι μια ακραία δίαιτα και ποτέ δεν ήμουν των άκρων αλλά αποτελεσματική στη μείωση λίπους. Δεν είναι τόσο δύσκολο να γίνει γιατί το σώμα προσαρμόζεται εύκολα. Αυτοί που τη δοκίμασαν και απέτυχαν έκαναν το λάθος να μην έχουν πολλά λιπαρά. Θέλει ΠΟΛΛΑ λιπαρά για να δουλέψει.
    Εγώ προτιμώ να μειώσω τον υδατάνθρακα και να τον αντικαταστήσω με λιπαρά αλλά όχι να ρίξω τόσο πολύ τον υδατάνθρακα. Αυτό που κάνει τη ζημιά είναι η ζάχαρη και τα δημητριακά και όχι τα λιπαρά. Εκτός αν μιλάμε για μαργαρίνες, ηλιέλαια και λοιπά σκουπίδια.
    Η απότομη αύξηση της ινσουλίνης μόνο καλό δεν κάνει. Φυσικά μετά την προπόνηση το χρειαζόμαστε για να ρίξουμε και την κορτιζόλη.

    ReplyDelete