24.9.16

Κυκλική λήψη υδατανθράκων: γιατί,ποιοι και πότε! (1)







Η κυκλική λήψη υδατανθράκων  είναι μια τεχνική διατροφής που χρησιμοποιείται από ανθρώπους που βρίσκονται σε συνεχές διατροφικό έλλειμμα με σκοπό να αποφύγουν τις ανεπιθύμητες ορμονικές, μεταβολικές και ψυχολογικές επιπτώσεις μιας παρατεταμένης ολιγοθερμιδικής δίαιτας .

Έτσι αντί να είναι κάθε μέρα σε θερμιδικό έλλειμμα,κάθε 4-7 μέρες ανεβαίνουν στις θερμίδες συντήρησης, και ίσως και λίγο παραπάνω ανάλογα με την εκάστοτε περίπτωση.

Και το ανέβασμα των θερμίδων γίνεται σε υδατάνθρακες, μερικές φορές χωρίς αλλαγή στις θερμίδες των άλλων μακροθρεπτικών στοιχείων και άλλες πάλι με παράλληλη μείωση των λιπών για τη συγκεκριμένη μέρα. Η πρωτεΐνη θα πρέπει να μη πειραχθεί καθόλου.

Επειδή λοιπόν οι υδατάνθρακες ανεβοκατεβαίνουν σε ένα κυκλικό χρονικά σχήμα, έτσι προέκυψε το όνομα της συγκεκριμένης τεχνικής διατροφής.

Για το γιατί μιλώντας, είναι προφανές ότι δεν είναι καλό για το μεταβολισμό μας να είμαστε σε διαρκές θερμιδικό έλλειμμα. 

Αυτό θα αντιμετωπιστεί από τον οργανισμό σαν απειλή και θα υπάρξει προσαρμοστική θερμογένεση με υπολογίσιμη μείωση του μεταβολισμού. 

Αν οι θερμίδες είναι λίγες και ανεπαρκείς, κάτι θα πρέπει να κάνει το έρμο το σώμα για να επιβιώσει και το σώμα είναι μετρ σε τέτοιου είδους προσαρμογές. Ευτυχώς, γιατί έτσι εξασφαλίστηκε η επιβίωση του είδους!

Από την άλλη οι ορμόνες που σχετίζονται με την πείνα και τον κορεσμό δεν μένουν ανεπηρρέαστες. Η περίφημη λεπτίνη... 


ΛΕΠΤΙΝΗ: ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΑΥΤΗ ΟΡΜΟΝΗ


...πέφτει σημαντικά στις ολιγοθερμιδικές δίαιτες και δίνει ένα ισχυρό και επίμονο αίσθημα πείνας που όσοι το έχουν βιώσει ξέρουν από πρώτο χέρι για τι βάσανο μιλάμε.

 Ευτυχώς η λεπτίνη ενώ μειώνεται με αρκετά αργούς ρυθμούς, αυξάνεται γρήγορα και μετά από μια μέρα αύξησης των υδατανθράκων επιστρέφει σε νορμάλ επίπεδα.

Και οι επιδόσεις βέβαια είναι λογικό να υποφέρουν, γι αυτό είναι καλό οι αυξήσεις σε υδατάνθρακες να συμπίπτουν με τις μέρες των δυνατών προπονήσεων. Προπροπονητικά θα βελτιώσουν την ποιότητα της προπόνησης και μεταπροπονητικά θα βοηθήσουν στην γρηγορότερη αποκατάσταση.

Kαι τι ψυχολογία βέβαια μπορεί να έχει κανείς με όλα αυτά και για ποια αυτοπαρακίνηση να μιλήσει;;

Περισσότερα όμως στο 2ο μέρος


Έως τότε:


Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!


Χρήστος Στρογγύλης

Φίλος και συνοδοιπόρος σας


https://www.facebook.com/totalfitness.christos
http://totalfitness-christos.blogspot.com/






No comments:

Post a Comment