18.2.17

Η τρέλα με τις χαμηλές σε υδατάνθρακες δίαιτες! (1)






Πριν από αρκετά χρόνια υπήρχε η τρέλα κατά των λιπών. Και οδήγησε τον κόσμο σε υψηλότερα επίπεδα παχυσαρκίας .

Χιλιάδες νέα προϊόντα κατέκλυσαν τα ράφια των σούπερ μάρκετ, προϊόντα με χαμηλά λιπαρά που οι άνθρωποι έτρωγαν αποενοχοποιημένα και το ήδη υπάρχον χάλι έγινε μεγαλύτερο.

 Προϊόντα φουλ σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες της κακιάς ώρας θεωρούνταν σαν υγιεινά προϊόντα γιατί ήταν απαλλαγμένα από λίπος.

Και όλα αυτά χωρίς διάκριση λες και τα λίπη ήταν νέμεση για τον άνθρωπο.
 Ενώ η πραγματική νέμεση ήταν οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες δηλαδή το αλεύρι και η ζάχαρη σε διάφορες και συχνά ευφάνταστες μορφές.

Τώρα το πράγμα άλλαξε και ο κόσμος το γύρισε σε δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων.
 Κάποια διαφορά στην παχυσαρκία;
 Καμία απολύτως! 
Ίσως ακόμη χειρότερα....

Γιατί ο κόσμος θεωρεί τα απαλλαγμένα από υδατάνθρακες τρόφιμα σαν απαλλαγμένα από θερμίδες.

Είτε τρως λίπη,είτε τρως υδατάνθρακες το αν θα πάρεις κιλά ή χάσεις στο τέλος της μέρας,τελικά ανάγεται στο αν οι θερμίδες που κατανάλωσες - στο σύνολο τους και ανεξάρτητα από το είδος και τα ποσοστά των μακροθρεπτικών στοιχείων - είναι περισσότερες ή λιγότερες από τις θερμίδες συντήρησης του βάρους σου. Απλά δεν μπορούν να ανατραπούν οι θεμελιώδεις νόμοι της φυσικής.

Το βασικό με τους υδατάνθρακες είναι να γίνεται η διάκριση γιατί η υγεία είναι πάνω από όλα και φυσικά πάνω κι από τα κιλά όταν μιλάμε για λίγα κιλά παραπάνω. 

Θέλω να πω ότι το να είσαι 85 κιλά και υγιέστατος είναι προτιμότερο από το να είσαι 78 κιλά με χίλια δυο προβλήματα επειδή έχεις μαύρα μεσάνυχτα από διατροφή.

Η διάκριση λοιπόν μας λέει ότι πρέπει να εξοστρακίσουμε τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες αλλά όχι τα λαχανικά,τα φρούτα,τα όσπρια κλπ. 

Είναι θετικό ότι οι δίαιτες χαμηλών λιπαρών μας απαλλάσσουν γενικά από πολλές τροφές junk αλλά μη πέφτετε και στη λούμπα της κετογενικής δίαιτας ή παρομοίων.

Μη ξεχνάτε ότι τα περισσότερα μικροθρεπτικά στοιχεία τα παίρνουμε από τροφές όπως τα φρούτα και τα λαχανικά μαζί με πολύτιμα φυτοχημικά και ίνες.

Και βέβαια όσοι γυμνάζεστε συστηματικά θα πάθετε ένα σοκ αν περιορίστε τους υδατάνθρακές σας δραστικά με την έννοια ότι το μηχάνημα δεν θα τραβάει και θα δείτε τη Ferrari σας να το γυρνάει σε αραμπά.


Πήρατε χαμπάρι ότι πλέον έχουν εισαχθεί ένα σωρό προϊόντα χαμηλά σε υδατάνθρακες αλλά φουλ σε αηδιαστικά λίπη; Δηλαδή βλέπουμε τώρα κάτι ανάλογο της προ δεκαετίας λιποφοβίας με άλλο όμως πρόσωπο.

Τέλος του 1ου μέρους


Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!

Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας


 
https://www.facebook.com/totalfitness.christos
http://totalfitness-christos.blogspot.com/


3 comments:

  1. Όπως λες κι εσυ αλεύρι και ζάχαρη αν σταματήσεις να καταναλώνεις θα μεταμορφωθείς.προσωπικά όμως και το φρούτο αν είναι παραπάνω από 1 την ημέρα με φουσκώνει όπως και τα όσπρια. Πάντως με 50 60 γρ το πολύ υδατάνθρακες που καταναλώνω μια χαρά ενέργεια έχω και έχει μειωθεί σημαντικά το λίπος της κοιλιάς

    ReplyDelete
  2. Βούλα ο καθένας βρίσκει τις ισορροπίες του. Η επιφύλαξή μου είναι αν μπορείς να πάρεις τις απαραίτητες βιταμίνες,μέταλλα και ιχνοστοιχεία.

    ReplyDelete
  3. Nice site web and i will tell u one chose : i will tell u good chanse for u web site ad i love it much

    ReplyDelete