9.4.17

Αλάτι: Ο ρόλος του στην υγεία και στην απωλεια λίπους (1)





Το αλάτι είναι απαραίτητο για τη ζωή και συνεπώς δεν πρέπει να το εξορκίζουμε όπως κάνουμε και με άλλες τροφές όπως π.χ. με τα κορεσμένα λίπη.

Η δόση κάνει το δηλητήριο,το πολύ είναι που βλάπτει!

Είναι η ποσότητα που σχετίζεται με τη πιθανότητα της υπέρτασης,του σιωπηλού αυτού δολοφόνου.


Αλλά πόσο είναι το πολύ και πώς το μετράμε;

Είμαι ένας άνθρωπος που έχει αλλεργία στις μετρήσεις.
Πιστεύω ότι η ζωή μας είναι ήδη πολύ πολύπλοκη για να την κάνουμε ακόμη περισσότερο.

Πιστεύω στην αυτοματοποίηση των διαδικασιών,σε μια κατάσταση συνεχούς έξης όπου οι συνήθειές μας μπορούν να κάνουν τέτοιου είδους θέματα αυτορυθμιζόμενα.

Έτσι, για το αλάτι μιλώντας, δεν χρειάζεται να το μετράμε ποτέ αν τρώμε όπως προτείνω,δηλαδή καθόλου επεξεργασμένες τροφές,τροφές σε κουτιά ή σε πακέτα ή σε κονσέρβες και βέβαια όχι delivery εκτός αν γνωρίζετε καλά την πηγή.

Πολύ αλάτι υπάρχει επίσης στο ψωμί και σε πολλά αρτοποιήματα και βέβαια στην πλειονότητα των πιάτων που καταναλώνουμε στα φθηνά ρεστοράν και κυρίως στα ταχυφαγεία.

Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά σαν ανώτατο ημερήσιο όριο πρόσληψης τα 2300mg νατρίου που αντιστοιχούν σε ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι.

Ιδανικά συνιστά σαν ανώτατο όριο τα 1500mg νατρίου.


Πόσο τρώμε;

Πολύ παραπάνω μιας και το αλάτι βρίσκεται παντού σε μια προσπάθειά των παραγωγών να νοστιμίσουν αλλά και να συντηρήσουν καλύτερα τα φαγητά τους. Δεν είναι ασυνήθιστο να βρει κανείς δημοφιλή πιάτα που περιέχουν 5000mg νατρίου ( μόνο σε ένα πιάτο! )


Στο επόμενο πολλά περισσότερα!

Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!

Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας


https://www.facebook.com/totalfitness.christos
http://totalfitness-christos.blogspot.com

6 comments:

  1. Για δύο χρόνια είχα ανεβασμένη πίεση κι έπαιρνα olartan 20mg. Μου έκαναν πόλεμο για το αλάτι. "Υπερτασικός, κόφτο". Το έκοψα και η πίεση δεν έπεσε. Μετά άρχισα να χιονίζω τα φαγητά. Και η πίεση δεν ανέβηκε. Ούτε μονάδα. Κι ένα καλοκαίρι η πίεσή μου έγινε φυσιολογική και δεν μου ξανασυνταγογράφησαν αντιυπερτασικό. Το μόνο που άλλαξε στην ζωή μου ήταν το στρώμα του κρεβατιού μου! Απίστευτο αλλά έτσι έγινε. Είχα πολύ κακό ύπνο και επηρέαζε την πίεσή μου!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ευχαριστούμε που μοιράστηκες μαζί μας την εμπειρία σου!

      Delete
  2. Τους καλοκαιρινους μήνες μήπως πρέπει να τρώμε λίγο παραπάνω αλάτι απ ότι συνηθιζαμε ? Λόγω του ότι χάνουμε παραπάνω υγρά με τον ιδρώτα

    ReplyDelete
    Replies
    1. τρώμε γενικά, θέλοντας και μη, περισσότερο αλάτι από όσο χρειαζόμαστε.

      Delete
    2. Πωπω.. Άρα περιττό το να προσθέσεις κ άλλο στο πιάτο σου! Ευχαριστώ

      Delete