29.9.17

Ποσοστά λίπους για γυναίκες: 15-17% (4)






Ρίξτε επίσης μια ματιά στα προηγούμενα μέρη αυτού του άρθρου:

Ποσοστά λίπους για άντρες και γυναίκες: 10-12% - άντρες (3)



Τα ποσοστά λίπους αντρών και γυναικών είναι διαφορετικά διότι οι γυναίκες χρειάζονται περισσότερο ουσιώδες λίπος από ότι οι άντρες.

Ουσιώδες λέγεται το λίπος που είναι άκρως απαραίτητο για την επιβίωση μας και κυμαίνεται στο 2,5-3,5% για τους άντρες και στο 9-11% περίπου για τις γυναίκες.

Οι γυναίκες πιθανότατα θα φέρουν παιδιά στον κόσμο και έτσι πρέπει να έχουν μεγαλύτερες εφεδρείες λίπους / ενέργειας για τη στήριξη μιας εγκυμοσύνης τους - είτε την επιλέξουν είτε όχι - αλλά και για τις έμμηνους ρύσεις τους.

Για να έχετε στο νου μια αντιστοιχία θα πρέπει να προσθέσετε περίπου 6-6,5 μονάδες πάνω στο ποσοστό λίπους ενός άντρα για να φθάσετε στο ανάλογο ποσοστό λίπους μιας γυναίκας.

Δηλαδή ένας άντρας με ποσοστό λίπους 10% είναι αντίστοιχος σε γράμμωση με μια γυναίκα με  16-17% ποσοστό λίπους.


Γιατί επιλέγω να αρχίσω με το 15-17% ποσοστό λίπους;







Aπλά διότι από κει και κάτω αρχίζουν να προβλήματα με αμηνόρροια και βέβαια τα μικρότερα ποσοστά δεν αφορούν το ευρύ κοινό παρά τις bodybuilders και ένα μέρος των αθλητριών. 

Επίσης τα χαμηλότερα ποσοστά αρχίζουν να αποστεώνουν το πρόσωπο και βέβαια να αδειάζουν επικίνδυνα τα στήθη - αν και το ζήτημα του στήθους παίζει πολύ από γυναίκα σε γυναίκα.

To 15-17% ποσοστό είναι πολύ δημοφιλές ανάμεσα στα fitness models και αντιστοιχεί σε μια καλή γράμμωση και κάποια φλεβικότητα.

Εν κατακλείδι το blog προτείνει το ποσοστό αυτό σαν το απολύτως κατώτερο για τις γυναίκες του γενικού πληθυσμού.

Οι περισσότερες γυναίκες δείχνουν υπέροχες σε μεγαλύτερα ποσοστά,κοντά στο 20-22% και οι περισσότεροι άντρες προτιμούν ποσοστά που τείνουν προς το 25%.



Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!

Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας





No comments:

Post a Comment