8.11.15

Fitness 2016: H υπέρβαση! - Περί διατροφής (2)






Διαβάστε επίσης:


Fitness 2016: H υπέρβαση!



Περί διατροφής έχω γράψει εκατοντάδες άρθρα που έχουν βοηθήσει πολύ κόσμο να βάλει τα πράγματα σε μια σειρά ελέγχοντας το βάρος του και βελτιώνοντας μετρήσιμα την υγεία του. Μπορείτε να τα βρείτε εύκολα στο blog. Εδώ θα κάνω μια μικρή σταχυολόγηση της διατροφικής μου φιλοσοφίας.

Το πιο βασικό είναι να τρώμε κατά το δυνατόν φρέσκες,φυσικές,ανεπεξέργαστες τροφές που δεν βρίσκονται συσκευασμένες για εβδομάδες στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

 Οι τροφές να είναι αναγνωρίσιμες,να καταλαβαίνουμε δηλαδή από που προέρχονται. Να είναι τροφές που τις έτρωγαν στην ίδια μορφή πριν από 50 χρόνια και βάλε.

Οι θερμίδες μετράνε αλλά δεν είναι ανάγκη να μετράμε τις θερμίδες! Αυτό θα ήταν τυραννία,μαρτύριο του Τάνταλου μέσα σε μια ζωή που κυλάει με πυρετώδεις ρυθμούς. Ευτυχώς με τις ανεπεξέργαστες τροφές αυτό γενικά δεν είναι αναγκαίο! 

Μόνο η ζάχαρη και το αλεύρι να φύγουν από το διαιτολόγιο σας θα απαλλαγείτε από την υποχρέωση να μετράτε θερμίδες, συνεπικουρούμενοι από την κατανάλωση πολύ νερού,άφθονων λαχανικών και ικανής πρωτεΐνης.

Για μερικούς θα φανεί λίγο ζόρικο να κόψουν ζάχαρη κι αλεύρι αλλά επειδή τα αποτελέσματα στον έλεγχο του βάρους,σωματική σύνθεση,ενέργεια και πνευματική ενάργεια είναι τόσο εντυπωσιακά δεν θα το συζητήσουν καν για δεύτερη φορά! Είναι αυτό που λένε "μια δοκιμή θα σας πείσει"!

Τα πράγματα φίλοι μου είναι απλά! 
Πρέπει να επιλέξετε μεταξύ παγωτού,εκλέρ,πίτσας,πιτόγυρων,κρουασάν από τη μια και λεπτού,υγιούς και αισθητικά ωραίου σώματος,ενέργειας, αντοχής,δύναμης,παραγωγικότητας και καθαρού μυαλού από την άλλη.

 Δεν ξέρω τι θα επέλεγε ο καθένας αλλά για μένα δεν θα ήταν καν δίλημμα και η επιλογή φαίνεται προφανής! Αλλά πάλι εγώ είμαι εγώ και η άποψη του καθένα είναι σεβαστή!

Οι υδατάνθρακες δεν είναι νέμεση όπως τους παρουσιάζουν πολλές fad/του συρμού δίαιτες! 

Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες είναι νέμεση. Τα λαχανικά είναι που μας δίνουν τα πολύτιμα μικροθρεπτικά στοιχεία για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού κι ένα δυνατό ανοσοποιητικό.
Τα φρούτα επίσης σε καθημερινή βάση αλλά με κάποιο μέτρο. Από αμυλώδεις υδατάνθρακες λίγους! 


 Από λίπη να αποφεύγετε τελείως τα τρανς λιπαρά. Η έμφαση δίνεται στα ωμέγα-3  και στα μονοακόρεστα που μπορείτε να τα παίρνετε από άγρια λιπαρά ψάρια,καρύδια, λιναρόσπορο,ωμούς ξηρούς καρπούς και σπόρους,αβοκάντο και εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο! 

Αποφεύγετε σογιέλαια,ηλιέλαια,καλαμποκέλαια και ραφιναρισμένα ελαιόλαδα!

Από πρωτεΐνη: αυγά ολόκληρα σε καθημερινή βάση,κοτόπουλο,ψάρια,γιαούρτι και κεφίρ από γάλα μικρών ζώων θα αποτελούν τη βάση της διατροφής σας.

 Για το κόκκινο κρέας τα ακούσατε πρόσφατα,να μη τα ξαναλέω! Για το επεξεργασμένο κρέας δε ας μη το συζητάμε καλύτερα!


Το πόσα γεύματα θα τρώτε είναι δικό σας θέμα και μη κρίσιμο. 
Για μένα λειτουργούν καλά τα πολλά: 4-5. Μερικοί τη βγάζουν μια χαρά με 3 κι άλλοι πάνε στα 5-6.

 Άλλοι πάλι κάνουν κάποιες μορφές διαλειμματικής νηστείας παραλείποντας το πρωινό ή το βραδινό! Κανένα πρόβλημα ! Πειραματιστείτε!

Να θυμάστε κάτι που είναι γενικό: Προσαρμόζουμε τα πάντα στις ανάγκες μας και στις ιδιαιτερότητές μας! Οι άνθρωποι λειτουργούν διαφορετικά! Αυτό είναι και η ομορφιά: η διαφορετικότητα!

Θα υπάρξουν δύο ακόμη σχετικές αναρτήσεις μέσα στο Νοέμβριο και την τελευταία Κυριακή του μήνα θα γίνει η ανακοίνωση των ονομάτων. Χρειάζεται αρκετή δαπάνη χρόνου για να είμαι κατά το δυνατόν δίκαιος!

Ευχαριστώ πολύ για την αθρόα συμμετοχή και θα κάνω το καλύτερο δυνατό για να ανταποκριθώ!




Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!

Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας






8 comments:

  1. Χρήστο καλησπέρα. Για πρωτείνη ψαρονέφρι 2 φορές την εβδομάδα να σπάει λίγο το κοτόπουλο είναι εντάξει ?

    ReplyDelete
  2. Για μένα όχι! Μια φορά το πολύ! Δεν διαβάζεις τι γίνεται με τα κόκκινα κρέατα;; Nα τρως περισσότερο ψάρι!

    ReplyDelete
  3. Κι όμως. Όταν κόβω το κόκκινο κρέας ρετάρω. Ούτε καν το χοιρινό με "κρατάει".
    Οι καλύτερες περίοδοί μου στο γυμναστήριο είναι πάντα όταν το παίρνω απόφαση και τρώω τακτικά μοσχάρι. Με οτιδήποτε άλλο απλώς σέρνομαι.

    ReplyDelete
  4. Δική σου η υγεία,δική σου κι η επιλογή!

    ReplyDelete
  5. Gatefta θα χαρώ πολύ να σε δω. Όσον αφορά τα γαλακτοκομικά αυτά είναι ότι καλύτερο!

    ReplyDelete
  6. καλημέρα Χρήστο! θα ήθελα την άποψή σου για το εξής . Αν φάμε το κυρίως μεσημεριανό γεύμα μας 4-5 ώρες πριν την προπόνησή μας (γεύμα στις 2 προπόνηση στην 6 π.χ) είμαστε εντάξει? να παραλείψουμε εννοώ το pre workout γεύμα. Διάβασα ένα άρθρο που υποστηρίζει ότι παραλείποντας το, καίμε λίπος και όχι την τροφή που καταναλώσαμε λίγο πριν την προπόνηση. Υπάρχει κάποια αλήθεια σ' αυτό? Σ' ευχαριστώ πολύ

    ReplyDelete
  7. Το τι καίμε εξαρτάται από το είδος,την ένταση και τη διάρκεια της άσκησης. Το να φας 4 ώρες πριν γίνεται μεν αλλά μπορεί η προπόνηση σου να υποφέρει αν είναι διαρκείς και έντονη. Θέλω να πω οτι τα πάντα εξαρτώνται από πολλές παραμέτρους!

    ReplyDelete
  8. ευχαριστώ για την απάντηση Χρήστο! εννοώ προπόνηση 30 λεπτά περίπου έντονη κυκλική με σύνθετες ασκήσεις, όπως την προτείνεις εσύ και 15 λεπτά hiit (τύπου) στο σπίτι όμως, που περιλάμβάνει σκοινάκι και burprees (εναλλαγές). Θέλω να χάσω λίπος στην κοιλιά στα κιλά μου είμαι οκ. 3 - 4 φορές την εβδομάδα γυμνάζομαι, hiit 2 φορές την εβδομάδα. Θα το πάω έτσι μήπως και δω κανένα πιο άμεσο αποτέλεσμα.

    ReplyDelete